Pilne

• Autor wątku Autor wątku skowronek790
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skowronek790

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam kilka pytań. Chcę wyjechać na stałe do Niemiec. Mam dwoje dzieci w wieku szkolnym. Dzieci maja nazwisko ojca, ślubu nie mielismy, ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich, nie wyraża zgody na nasz wyjazd. Czy aby zameldować dzieci, ubezpieczyć i zapisać do szkoły, będę musiała mieć podpisaną notarialnie zgodę ich ojca? Czy wystarczą mi dzieci dowody osobiste, akty urodzenia i przetłumaczone świadectwa z polskiej szkoły??

temat walkowany co jakis czas i niezmienny - zgoda ojca

A w jakiej formie ma być ta zgoda?

nie potrzebujesz zgody zadnej.. to glupota.. wymasl sobie mala historie idz tam do jugendamtu.. i do profamilia.. jako i do arbeitsamtu.. krankenkasse.. blablabla.. oni ci wszystko wytlumacza..

prawa to ojciec niestety w tej unii ma bardzo marne jak chodzi o dzieci i rodzinne

elliss mam prosbe, wytlumacz temu panu co znacza slowa "glupota", "blablabla" i co ma wspolnego Krankenkasse z wyjazdem dzieci na stale do Niemiec i zgoda ojca na ten wyjazd, bo mnie juz rece opadaja :rolleyes:

dawidrza
nie potrzebujesz zgody zadnej.. to glupota.. wymasl sobie mala historie idz tam do jugendamtu.. i do profamilia.. jako i do arbeitsamtu.. krankenkasse.. blablabla.. oni ci wszystko wytlumacza..
Jeżeli ojcem dzieci jest Polak wywiezienie dzieci do Niemiec bez jego zgody to (uprowadzenie-porwanie)

dawidrza napisał:

prawa to ojciec niestety w tej unii ma bardzo marne jak chodzi o dzieci i rodzinne

Glupoty to Ty wypisujesz Tak jak panowie wyzej juz napisali powtorze jezeli ojciec dziecka nie ma odebranych praw rodzicielskich ( a z tego co czytam to nie ma ) nalezy miec jego zgode na wyjazd dzieci po za granice RP Taka zgode mozna podpisac np. w obecnosci notariusza. Jezeli wyjedziesz z dziecmi bez takiej zgody to ojciec ma prawo oskarzyc o porwanie/uprowadzenie tak jak napisal Marian i wowczas to On moze starac sie o stala opieke nad dziecmi.

Powrót