Pilnie gotowość do pracy

• Autor wątku Autor wątku kkaattaarrzzyynnaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkaattaarrzzyynnaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Proszę podpowiedzieć mi co powinnam zrobić i co powiedzieć Urzędzie Pracy.
Jest teraz sytuacja epidemii a urzędy nadal oczekują aby kontaktować się w wyznaczonym terminie w celu potwierdzenia gotowości do pracy. Sytuacja utrudnia mi aktywne poszukiwanie pracy i choć przez portale internetowe wysyłam CV nie sądzę że w obecnej sytuacji ktoś odpowie.
Pytanie moje dotyczy jak mam być gotowa do podjęcia pracy skoro jest powiedziane, że dla bezpieczeństwa zdrowia lepiej zostać w domu. Niestety jest w grupie ryzyka zachorowań gdyż mam chorobę autoimmunologiczną boję się wyjść z domu zakupy robię internetowo i siedzę w domu. Nie wiem co mam powiedzieć w urzędzie i tak żadnej pomocy finansowej od państwa nie biorę.

Jeśli jesteś chora to do UP też przesyła się zwolnienie. A jeśli nie chcesz podjąć pracy to wyrejestruj się z UP.

Tak tylko, potrzebne mi ubezpieczenie zdrowotne gdybym chciała iść do lekarza i po leki. Nie rozumiem czemu wstrzymano rejestrację nowych bezrobotnych a nas '' zmusza ''się do podjęcia pracy myślałam, że jest jakiś przepis na tę sytuację.

Nikt cię nie zmusza do podjęcia pracy...

kkaattaarrzzyynnaa napisał:
Jest teraz sytuacja epidemii a urzędy nadal oczekują aby kontaktować się w wyznaczonym terminie w celu potwierdzenia gotowości do pracy.
A konkretnie w jaki sposób urząd w obecnej sytuacji wymusza na Pani aktywność w poszukiwaniu pracy? Kontaktować ma się Pani z kim, aby tę gotowość potwierdzać?

Ostatnia edycja:
Na stronie urzędu pracy jest informacja, aby zgłaszać gotowość do pracy telefonicznie w wyznaczonych dniach, które były podane podczas wizyty.

Dokładnie tak. Urząd prawdopodobnie nie prowadzi bezpośredniej obsługi klientów, zatem zaplanowane wizyty odbywają się telefonicznie.

kkaattaarrzzyynnaa napisał:
Tak tylko, potrzebne mi ubezpieczenie zdrowotne gdybym chciała iść do lekarza i po leki. Nie rozumiem czemu wstrzymano rejestrację nowych bezrobotnych a nas '' zmusza ''się do podjęcia pracy myślałam, że jest jakiś przepis na tę sytuację.

Nie wstrzymano rejestracji bezrobotnych. Jest ona dalej możliwa za pośrednictwem portalu www.praca.gov.pl.
Rejestrując się jako osoba bezrobotna podpisuje się dobrowolne oświadczenie, że jest się zdolnym i gotowym do podjęcia zatrudnienia, nie jest to "zmuszanie".

Proszę przeczytać jeszcze raz o co zapytałam. Podpisałam gotowość do pracy przed epidemią. Ludziom mówi się aby pracowali zdalnie, żeby nie wychodzić z domu.

Powrót