Pilot raz jeszcze

• Autor wątku Autor wątku pychowice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pychowice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Powtarzam posta sprzed długiego weekendu (pewnie wszyscy, którzy coś wiedzą, wypoczywali...):

================

Mam pytanie: czy inwestor sprzedający mieszkania na ogrodzonym osiedlu może ograniczyć niektórym nabywcom sposób korzystania z bramy wjazdowej, nie dając im pilota do bramy?

Wyjaśniam, że piloty (sprze-)dawane są tylko tym, którzy wykupili miejsca postojowe na terenie osiedla (dla wszystkich nie starczyło miejsc, współczynnik był chyba 0,8 miejsca na 1 mieszkanie). Ci, którzy pilota nie mają, mogą wprawdzie wjechać na teren osiedla - np. taksówką albo z transportem mebli - ale tylko po wcześniejszym wezwaniu ochrony. To pociąga za sobą konieczność posiadania telefonu komórkowego, ponoszenia kosztów połączeń z ochroną, poza tym utrudnia życie i wymaga czekania pod bramą, bo ochroniarz ma patrolować osiedle, a nie ma budki na wjeździe.

Krótko mówiąc, ci, co nie zdążyli kupić miejsca postojowego, są obywatelami drugiej kategorii. A płacą przecież za utrzymanie całej nieruchomości wspólnej, nie wyłączając dróg.

Czy jest jakieś prawo, które reguluje tę sprawę?

Z góry dziękuję za pomoc.

Kto jest właścicielem terenu (dróg, parkingów) itp.?
Co na temat tego pilota (wjazdu na osiedle) było w umowie sprzedaży?

Na razie jestem przed podpisaniem umowy przedwstępnej. W jej projekcie nie ma szczegółowo opisanego stanu własności. Podam cytat:

1. Sprzedawca oświadcza, że jest właścicielem nieruchomości położonej w [...], utworzonej między innymi z działki nr XY i XYZ o łącznej powierzchni XXX m2, dla której Sąd Rejonowy dla [...] Wydział Ksiąg Wieczystych w [...] prowadzi księgę wieczystą Kw Nr XXYYZZ.
2. Sprzedawca oświadcza, że przed terminem zawarcia umowy przyrzeczonej wyżej opisana działka nr XY i XYZ zostanie podzielona na kilka mniejszych działek i na jednej z nich o pow. ok. YYY m2, która zostanie wydzielona do osobnej księgi wieczystej Sprzedawca wybuduje m.in. n/w budynek wielomieszkaniowy nr Z. Wspomniana działka mająca powstać z podziału obecnej działki nr XY i XYZ zwana będzie w niniejszej umowie Nieruchomością.

- i tyle wiem. A nt. pilota wiem od pracowników działu sprzedaży: "taka jest zasada, że pilot jest tylko dla właścicieli miejsc postojowych". Kiedy powstanie wspólnota mieszkaniowa, będę mógł zgłosić wniosek o udostępnienie pilota (przypomnę, że 80% mieszkań ma miejsca postojowe, więc głosowanie raczej widzę czarno).

Na innych forach podpowiedziano mi, żeby powołać się na k.c 216. Może na coś jeszcze?

Mam radę - nie podpisywać umowy przedwstępnej. Jest kilka takich osiedli w Warszawie i niestety taka sytuacja grozi wieloletnią szarpaniną w sądach. Odpuść sobie.

Chodziło o art. 206 kc.
[lex:1cxofq4d]
Art. 206. Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli.[/lex:1cxofq4d]

Rzeczywiście, zastanawiam się, czy należy podpisywać tę umowę. Ale jeśli wyjaśnię inne sprawy, poważniejsze, sama kwestia pilota pewnie nie będzie dla mnie aż takim dramatem.
Dzięki.

A może coś jeszcze oprócz k.c. 206? Bo to już wiem, dzięki (tylko mi się numer pomylił).

[cytat="evispos"]Chodziło o art. 206 kc.
[lex:3ju17xe4]
Art. 206. Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli.[/lex:3ju17xe4][/cytat]

A skąd wniosek, że będziesz współwłaścicielem drogi i parkingu?

Powrót