PINB nie uznaje mnie za stronę

• Autor wątku Autor wątku AnjulaC.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnjulaC.

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Zawiadomiłam PINB o samowoli budowlanej, PINB wydał postanowienie o wszczęciu postępowania ale z urzędu.
Mnie nie uznał za stronę, zostałam tylko zawiadomiona o wszczęciu postępowania oraz o tym że nie zostałam uznana za stronę.

A co w tym dziwnego, skoro nie posiadasz interesu prawnego w sprawie ?

Napisał mi że nie uznaje mnie za stronę bo nie mam interesu prawnego.
Praktycznie tylko tyle mi napisał i to co wyżej już napisałam.
Samowola to budynek wybudowany przez sąsiada który służy jako kurnik oraz jako magazyn w którym składuje on karmę dla kur, materiały opałowe, materiały budowlane itd.

Ostatnia edycja:
proponuję zatem złożyć zażalenie do WINB i następnie skargę do WSA zgodnie z poradnikiem (tak jakby PINB
uznawał panią za stronę)

http://forumprawne.org/prawo-admini...zne-pisma-do-urzedu-poradnik.html#post1556417

w tym toku sąd zweryfikuje, czy postawa PINB jest właściwa
np.

II SA/Rz 582/12 - Wyrok WSA w Rzeszowie z 2012-09-04
W doktrynie, zasada zaufania obywateli do państwa uznawana jest za klamrę, która spina całość ogólnych zasad postępowania. Jest to bowiem zasada najszersza pod względem zakresu. Można w niej pomieścić bogaty katalog zasad ogólnych. Niewątpliwie bowiem pogłębianiu zaufania obywateli do organów państwa służy podejmowanie wszelkich działań niezbędnych do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego, uwzględnianie interesu społecznego i słusznego interesu obywateli, udzielanie należytej i wyczerpującej informacji, zapewnienie stronom czynnego udziału na każdym etapie postępowania, wyjaśnienie zasadności przesłanek, którymi organ kieruje się przy załatwianiu sprawy czy szybkość postępowania organu (zob. G. Łaszczyca, A. Matan, Cz. Marzysz Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz Kraków 2005).
Niewątpliwie może też być mowa o nieuwzględnieniu przez organ odwoławczy obowiązku równego traktowania stron (art. 32 ust. 1 zd. drugie Konstytucji RP), skoro co do posiadania przymiotu strony danemu podmiotowi (podmiotom), w świetle stanu normatywnego oraz faktycznego sprawy niniejszej, rozstrzygnął w istocie odmiennie.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0A83A17684

W przeciwnym razie, gdy ustalenie interesu prawnego wymaga podjęcia czynności dowodowych w postępowaniu wyjaśniającym, nie można przyjąć, że organ tych ustaleń będzie dokonywał poza formami postępowania administracyjnego, bez zapewnienia udziału jednostki powołującej się na własny interes prawny. W takim przypadku organ odwoławczy obowiązany jest podjąć postępowanie odwoławcze, a w razie gdy ustali, że jednostka wnosząca odwołanie nie ma interesu prawnego, zakończy postępowanie odwoławcze w formie decyzji o umorzeniu postępowania odwoławczego. Decyzja ta rozstrzyga tylko co do legitymacji wnoszącego odwołanie, nie ma znaczenia prawnego dla możliwości ponownego rozpoznania i rozstrzygnięcia sprawy, w której odwołanie wniosły legitymowane podmioty (por. uchwała NSA z dnia 5 lipca 1999 r. sygn. akt OPS 16/98 ONSA 1999/4/119, wyrok NSA z dnia z dnia 10 marca 2009 r. sygn. akt II OSK 316/08 Lex nr 526409, wyrok NSA z dnia 29 stycznia 2014 r. sygn. akt II OSK 2064/12 orzeczenia.nsa.gov.pl).

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
proponuję zatem złożyć zażalenie do WINB i następnie skargę do WSA zgodnie z poradnikiem (tak jakby PINB
uznawał panią za stronę)
Postanowienie WSA o odrzuceniu skargi mam w ręku, dokładnie w takiej samej sprawie. Organ PINB nie uznał za stronę, to nie przysługuje skarga do WSA, zwrócą 100 zł i tyle. Może coś w sądach się zmieniło od 2015 roku skoro powyższe nie działa. Jak skończyła się sprawa autora wątku?

Powrót