Piosenka do wideo prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku meeila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meeila

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień Dobry,

Na swoją pracę magisterską zdecydowałam się zrobić teledysk. Znalazłam interesujący mnie utwór i skontaktowałam się z zespołem przez internet (nie było go w ZAiKS). Zespół zgodził się, żebym użyła utworu do pracy dyplomowej, więc i tak zrobiłam. Po skończeniu pracy mój promotor zasugerował żebym wzięła udział w konkursie filmów animowanych. Początkowo się zgodziłam, ale teraz nie wiem jak w takiej sytuacji wygląda kwestia praw autorskich zespołu. Nie mam z nimi podpisanej żadnej licencji, oprócz tych kilku wymienionych między sobą wiadomości. Z kolei zapisy z regulaminu konkursu mówią o wykorzystywaniu filmu do promocji festiwalu oraz o bezpłatnych pokazach w Polsce i za granicą. W konkursie również są do wygrania nagrody. Rozumiem, że do wykorzystania utworu w taki sposób potrzebowałabym spisania z zespołem jakiejś konkretnej licencji, która bierze pod uwagę wszystkie te podpunkty?
Czy w ogóle ten sposób zgody autorów (nie umowa, a wymiana maili) na wykorzystanie piosenki ma jakieś podstawy prawne?
Nie wiem czy też w takim wypadku mogę go gdziekolwiek upubliczniać (Youtube, Vimeo?).

Dziękuje za odpowiedzi.

meeila napisał:
... Rozumiem, że do wykorzystania utworu w taki sposób potrzebowałabym spisania z zespołem jakiejś konkretnej licencji, która bierze pod uwagę wszystkie te podpunkty? ...
Tak.
meeila napisał:
... Czy w ogóle ten sposób zgody autorów (nie umowa, a wymiana maili) na wykorzystanie piosenki ma jakieś podstawy prawne? ...
To też jest umowa dopuszczalna wyłącznie w zakresie licencji niewyłącznej, a taką zapewne posiadasz lub uzyskasz.

Teraz się doczytałam w regulaminie konkursu, że:
"6. Autor zobowiązany jest do posiadania praw autorskich do muzyki wykorzystywanej w filmie"
Czy w takim wypadku licencja niewyłączna wystarczy?

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak powinien wyglądać podpunkt, jeśli chodzi o ewentualną nagrodę w konkursie?

meeila napisał:
... Czy w takim wypadku licencja niewyłączna wystarczy? ...
Nie wystarczy. Musisz nabyć prawa autorskie majątkowe do tego utworu, niezbędna jest umowa ze wszystkimi wymaganiami zawartymi w Ustawie. Wzory umów można również znaleźć w sieci.

Powrót