Piosenka Tico Tico

• Autor wątku Autor wątku garfield23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

garfield23

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam.
Wiem, ze nie wolno wystawiać na stronach opracowań piosenek (chodzi tu o nuty) współczesnych wykonawców, jeżeli nie ma się ich zgody lub praw autorskich. Ale jeżeli SAM opracowałem piosenkę Tico Tico [samba], gdzie autor już nie zyje, to mogę umieścić ją na swoim serwerze?
Przecież piosenki Bacha i Mozarta można... Tico Tico też do nich się zalicza?
Czekam na odp. z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

Majątkowe prawa autorskie wygasają 70 lat od śmierci autora.

Czyli skoro autro tej piosenki umarł w 1935r. to po 70 latach prawa wygasły w 2005 wiec spokojnie piosenke mogę wrzucić na swój serwer i ją udostępniać?
Pzdr.

Tak, jest jeszcze kwestia wpłaty na fundusz (opisany w ustawie) ale jak to wygląda w praktyce to nie wiem.

Jaki znowu fundusz?
To jakbym chciał fuge BACHA umieścić na mojej www, to musze tez za coś płacić?
Dlaczego Polska tak komplikuje prawy? ;/

Przepis prawny:
Art. 40. 1. Producenci lub wydawcy egzemplarzy utworów literackich, muzycznych, plastycznych, fotograficznych i kartograficznych, niekorzystających z ochrony autorskich praw majątkowych, są obowiązani do przekazywania na rzecz Funduszu, o którym mowa w art. 111, wpłaty wynoszącej od 5% do 8% wpływów brutto ze sprzedaży egzemplarzy tych utworów. Dotyczy to wydań publikowanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Art. 111. 1. Tworzy się Fundusz Promocji Twórczości, zwany dalej „Funduszem”.
2. Funduszem dysponuje minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego(2).
Pytanie tylko od czego policzyć te procenty skoro tego nie sprzedajesz. :)

Pewnie jak za free to nie trzeba nic odliczać :D

Powrót