Piosenka z prawami autorskimi czy remix je usunie?...

• Autor wątku Autor wątku Majster1942
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Majster1942

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Ostatnio nęka moje filmy na youtube firma WGA (lub coś w tym stylu)
Wykombinowałem że jakby wstawić takową piosenkę i zmienić np. pierwsze 5 sekund to już mi nikt nie wmówi że to orginał... tylko muszę wiedzieć na jakich zasadach remixy funkcjonują prawnie...

Pomysł zaczerpłem z dzieła mona lisa jeden znany artysta narysował karykature jej (wszystko identycznie to samo) ale wąsy, broda i inne tło artysta stał się bogaty po tym a o jego obrazie uczy się w gimnazjum/szkoła średnia ;)

Problem tkwi też w tym że ja znam 2 rodzaje praw autorskich:
pierwszy rodzaj to taka muzyka która jest powszechna (można słuchać na stronach itp.) ale nie kiedy usuwają ją a drugi rodzaj to piosenki typu fear factory chyba (nigdzie nie ma tych piosenek i rozowszechnianie je nie legalnie jest karane nawet więzieniem)

Więc jak ? jak zmienię pierwsze 2 sekundy takowej piosenki i dopisze do tytulu RMX (remix) to wygram z nimi?

pisząc nie chodzi ci oto że nie wiesz tak? :o
bo jakoś nawet artyści robią remixy znanych piosenek i puszczają nawet w radiach... więc pisząc nie w 100% przekonujesz mnie że nie wiesz...

ty piszesz "chyba to.. chyba tamto..."
a mi chodzi o odpowiedź krótką najlepiej z zacytowaną podstawą prawną

Art. 2.
1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.
2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania.
4. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem.

Art. 29.
1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

Zinterpretować to musisz sam.

Majster1942 napisał:
ty piszesz "chyba to.. chyba tamto..."
a mi chodzi o odpowiedź krótką najlepiej z zacytowaną podstawą prawną

Słuchaj. Zadałeś pytanie:
jak zmienię pierwsze 2 sekundy takowej piosenki i dopisze do tytulu RMX (remix) to wygram z nimi?

Odpowiedziałem: oczywiście nie. Gdzie ty tu widzisz chyba to chyba tamto? Dostałes krótką i zwięzłą odpowiedź.

A jeśli chodzi o rzeczywiste remiksy a nie zmianę 2 sekund na początku to jest to opracowanie, na rozpowszechnianie, którego musisz mieć zgodę właściciela praw autorskich orginału. Tyle jeśli chodzi o art. 2. Art 29 mógłby mieć zastosowanie gdybyś towrzył nową muzę i używał sampli z innych utworów.
To co proponujesz jest skrajnie naiwną, nieskuteczną próbą omijania prawa.

Powrót