Piracka kopia Windows

• Autor wątku Autor wątku patryk2019
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zgadzam sie z tym

ja wskazuje na małą szkodliwość czynu w uzyskaniu oprogramowania
nie wierze aby uprawniony zlozyl wniosek o sciganie karne tylko za win xp. chyba ze idzie z automatu ale gdzie ekonomika procesowa? sam biegły informatyk i laboratorium to koszt liczony w tysiacach a strata to rzędu 450zł licząc po starych cenach.

Margarit napisał:
... nie wierze aby uprawniony zlozyl wniosek o sciganie karne ...
Przeczytaj dokładnie post #6. Twoja wiara nie ma tutaj żadnego znaczenia.

Abrakadabra3210 napisał:
Czytałeś kiedykolwiek umowę licencyjną dołączoną do tego oprogramowania? Bo Microsoft nie dopuszcza legalnego używania w Eurozone oprogramowania dla US/Canada.

zalapalam sie na warunki promocyjne microsoft w niemczech nie polsce z tym ze wersja plyta polska przyszlo ze stanow z faktura bezposrednio na adres polski
ale to inna bajka i odbiega od tematu

reasumujac nie ma juz naklejek z numerami COA sa juz inne rozwiazania

ad leszekS w sumie racja ale czy uprawniony wystąpiłby o roszczenie na innej drodze cywilnej wątpię oczywiście ma do tego prawo. przyjmując ze można się czepnac tylko systemu operacyjnego XP a nie zasobów w komputerze tam się znajdujących.

a tak niezdziwionym się ze prowadzący zastosował procedurę przeszukiwania zasobow ( pytania do bieglego) taka jaka dyskutowaliśmy tu czas temu

a wracajac do meritum gdzie ma byc wysluchany autor tematu w sadzie, w prokuraturze czy posterunku policji bo sie pogubiłam

Ostatnia edycja:
i komu postawiono zarzut piractwa win XP bo chyba nie autorowi tematu:mad:

Margarit napisał:
i komu postawiono zarzut ...
Pytający nie pisał o żadnych postawionych mu zarzutach. Co do zasady jego kopia systemu nie jest legalna.

tego nikt tu nie neguje

zapewne sprawa ma inne dno i tutaj autor nie wspomina dlaczego zabrano komputer i zapewne do tego wątku nie powroci :mad:

Wracam do tematu.mój laptop jest jednak na policji a byłem wzywany do Sądu ale w innej sprawie o ustalenie dowodów rzeczowych.(podobny temat tylko nie związany z komp.a innymi rzeczami)
Zamierzam dostarczyć na policję umowę kupna sprzedaży.Zabrano mi też dysk zewnętrzny z 2-go pokoju który był podłączony do odtw.Blue-Ray nie wiem dlaczego.Nie było mnie w domu tylko żona,nie wiem jaki był powód zabrania,ale domyślam się,że dostali anonimowy tel.

Wszystko zależy od tego co ma ten komputer potwierdzić i jakim dowodem przestępstwa ma być.

na chwile obecną jeśli nie zgłoszono zażalenia to wychodzenie ponad szereg jest zbędne. miałeś 7 dni na złożenie zażalenia czemu tego nie zrobiłeś?
uchybiłeś termin wiec skuteczność takiego zażalenia obecnie jest mało prawdopodobna. Jeśli chcesz udowodnić ze jesteś właścicielem zasobów i za nie odpowiadać na etapie przygotowawczym to proszę bardzo. :D

udowodnianie ze jesteś właścicielem ( uprawnionym do odbioru z depozytu) na pewno przyda ci się w postępowaniu końcowym przed sadem o ich zwrot wtedy gdy staną się one już zbędne dla sprawy.
na etapie przygotowawczym możesz wystąpić o zwrot do sadu za pośrednictwem prokuratury która prowadzi postępowanie.

Jeszcze jedno jeżeli jesteś świadkiem rozpowszechniania plików p2p lub poprzez konto chomikuj lub trorenty to takiego sprzętu zabrano tysiące i zanim biegli stwierdza ze tam nie rozpowszechniano jakiegoś oprogramowania ściganego przez PRO lub filmu to minie z chyba z 5 lat
a telefony komórkowe wam zwrócili?

***proszę powstrzymać się od zbędnych komentarzy. mod*** a komputer wzięty tak o sobie bo był włączony i stwierdzono napis kopia nielegalna tak? przecież masz zatwierdzenie dowodów i w jakiej sprawie.

czyli Co nie byleś jeszcze przesłuchiwany? nawet w charakterze świadka. przecież to się robi bezzwłocznie puki świadek jest zestresowany wtedy nie myśli i dużo więcej wskazuje niż potzreba taki jest cel przesłuchiwania wstępnego a inne to tylko uzupełnianie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Margarit napisał:
... komputer wzięty tak o sobie bo był włączony ...
Zabezpieczane są wszystkie przedmioty mogące mieć wartość dowodową w konkretnej sprawie.

komp,czy laptop został zabrany 24 marca,podpisała moja konkubina bo nie było mnie w domu.Laptop był wyłączony.
Do tej pory cisza w tej sprawie.
Dali tylko pokwitowanie co zabrali,a podpisała moja konkubina.
Nie wiem na jakiej podstawie zabrali i jaki był zarzut zabrania tego sprzętu.
Podejrzewam,że był do policji tel.anonimowy,że ja załatwiam jakieś pożyczki itp.mam powody aby tak myślę o jednej osobie która jak się domyślam mogła zadzwonić i nagadać takich głupot bo sprawa nie mała miejsca i na tych dyskach nic takiego nie ma.
Gliniarz mi tylko powiedział przez tel.ma pan nie oryginalny windows i więcej mi nic nie powiedział.

Ostatnia edycja:
Powinieneś otrzymać stosowne postanowienie o zatrzymaniu rzeczy. Możesz poczytać Kodeks postępowania karnego, Dział V, Rozdział 25.

Ostatnia edycja:
sprawdzałem na formularzu jaki zostawiły pały - Spis i opis rzeczy na podstawie art.228 kpk

1 Postanowienie o żądaniu wydania rzeczy : a tam jak w wół pouczenie o możliwości złożenia zażalenia jeśli zostały ich prawa naruszone.
dokument ten należało wręczyć przed poczynaniami przeszukania i zajmowania rzeczy. Masz taki dokument wręczono ci lub osobie przy przeszukaniu?
2 dokument protokół zatrzymania rzeczy rozumiemy ze jest.
3 postanowienie w przedmiocie uznania dowodów rzeczowych doręczono? tu tez masz czas 7 dni na zażalenie. ten akurat powinien być niezwłocznie doręczony.

jeżeli go nie ma i nie został wydany to masz prawo rzadac zwrotu tych rzeczy bo nalezy domniemac iz as niepotrzebne w sprawie.

Zauważcie ze odbiegamy od tematu który dotyczy legalności systemu XP po jego "uśmierceniu przez Microsoft" a resztę uważam ze winno być w innym temacie gdyż dotyczy sposobów postępowania przygotowawczego i ewentualnym błędów dowodowych

Ostatnia edycja:
Margarit napisał:
... 3 postanowienie w przedmiocie uznania dowodów rzeczowych doręczono? tu tez masz czas 7 dni na zażalenie. ten akurat powinien być niezwłocznie doręczony.

jeżeli go nie ma i nie został wydany to masz prawo rzadac zwrotu tych rzeczy bo nalezy domniemac iz as niepotrzebne w sprawie. ...
Zobaczę jutro bo mam w 2 domu inne papiery.Na razie dziękuję Wszystkim za odpowiedzi i do usłyszenia jeżeli można prosić do jutra.Pozdrawiam

Proszę używać narzędzia cytowania. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Margarit napisał:
... po jego "uśmierceniu przez Microsoft" ...
Nie ma to żadnego znaczenia dla ustalenia legalności.

PS.
Nigdy nie powróciłaś do swojego tematu nie pochwaliłaś się zakończeniem.

Ostatnia edycja:
Powrót