Pirackie oprogramowanie

• Autor wątku Autor wątku spin2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spin2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

w zeszłym roku na przełomie marca i kwietnia poprzez jedną z aukcji Allegro zakupiłem Windowsa XP. We wrześniu (czyli po ok 6 miesiącach jego używania) z nakazem przeszukania mieszkania odwiedziła mnie Policja. Okazało się, ze osoba która sprzedawała oprogramowania na aukcji intenetowej w sposób profesjonalny fałszowała ww. produkt Microsoftu, który sprzedawała. Policja zabrała mi zakupione płyty z oprogramowaniem jako dowód w sprawie przeciwko nieuczciwemu sprzedawcy, zaznaczając iż przedmioty najprawdopodobniej odzyskam, bo w końcu ja kupowałem je w dobrej wierze. Od roku w tej sprawie nie mam rzadnych informacji i niewiem czego mam sie wogóle spodziewać (czyli czy faktycznie odzyskam to co jest dowodem w sprawie). Moje pytanie jakie mnie nurtuje: czy powienienem (czy mogę) w jakiś sposób starać się o te przedmioty (lub rekompensatę ich wartości) lub o informacje dot. tej sprawy (np. jak sprawa wygląda, czy coś ustalono itp.), jesli tak to w jaki sposób?

Z góry dzięki za jakieś wskazówki.

[cytat="spin2008":1qp51vft]...Okazało się, ze osoba która sprzedawała oprogramowania na aukcji intenetowej w sposób profesjonalny fałszowała ww. produkt Microsoftu, który sprzedawała.[/cytat:1qp51vft] a na czym polegało to "profesjonalne fałszowanie"?

[cytat="spin2008":1qp51vft] Moje pytanie jakie mnie nurtuje: czy powienienem (czy mogę) w jakiś sposób starać się o te przedmioty (lub rekompensatę ich wartości) od Policji? - Nie - skoro przedmiot pochodził z czynu zabronionego to uległ /ulegnie przepadkowi

[cytat="spin2008":1qp51vft] ... lub o informacje dot. tej sprawy (np. jak sprawa wygląda, czy coś ustalono itp.), jesli tak to w jaki sposób?
.[/cytat:1qp51vft][/cytat:1qp51vft] skoro nie jest pan stroną postępowania a jedynie świadkiem to nikt nie udzieli panu ,żadnych informacji... - może pan ewentualnie w Prokuraturze - w sekretariacie danego Ds'u ustalić po numerze sprawy czy jeszcze się toczy czy została już zakończona.

profesjonalne fałszowanie polegało na tym, iż sprzedawane produkty wyglądały jak oryginalne, z tego co mi wiadomo gdyby nie przypadkowa interwencja Policji w domu sprzedawcy i znalezienie sprzętu, którym się posługiwał to przedmioty może i do dziś byłyby rozprowadzane - zaznaczam iż sprzedaż była na wysoką skalę i oszukanych kupujących można by liczyć może i w tysiącach.

A dostał Pan postanowienie w przedmiocie dowodów rzeczowych?

Niewiem o co chodzi z tym postanowieniem. Na zabrane przedmioty mam jedynie protokół wystawiony przez Policję.

Powrót