Pisanie wypracowań w języku lokalnym ( gwara)

• Autor wątku Autor wątku ealiza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
E

ealiza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Czy język Polski jest w jakiś sposób standaryzowany, normowany w szkolnictwie ? Czy mogę pisać wypracowania w języku lokalnym ( gwara) oraz posługiwać się tym językiem na co dzień podczas zajęć?

Jaki przepis zobowiązuje Mnie do pisania w języku standardowym , a nie w języku nazwijmy to ( lokalnym) . Dlaczego nie mogę posługiwać się własnym językiem? Na jakiej podstawie ktoś sobie kiedyś stwierdzył że mój język jest niby gorszy od innych ? Konstytucja gwarantuje wszystkim równość do dostępu do edukacji to czemu mam się wypierać własnej kultury ?

Nazwa przedmiotu to determinuje. Na przedmiocie Język polski po polsku, na przedmiocie Język kaszubski po kaszubsku, na przedmiocie Język angielski po angielsku itd. Możesz się posługiwać swoim ukochanym językiem (jeśli jest on w ogóle uznany za język, a nie pozostał gwarą), ale na przedmiocie Język polski posługujesz się prawidłowym językiem polskim, tak jak na matematyce liczysz, a na wychowaniu fizycznym wykonujesz ćwiczenia fizyczne. To nie dyskryminacja, tylko logika.

ealiza napisał:
... Konstytucja gwarantuje wszystkim równość do dostępu do edukacji to czemu mam się wypierać własnej kultury ?
Zapoznaj się z Ustawą z dnia 6 stycznia 2005 r. o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym.

PS.

Póki co jedynym językiem regionalnym w Polsce jest język kaszubski.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Póki co jedynym językiem regionalnym w Polsce jest język kaszubski.
TO mnie właśnie denerwuje ,że na siłe ludzi zmusza się do mówienia w standardowym języku .ew. kaszubskim ,a w swoim lokalnym nie wolno . Dyskryminacja pełną parą . Nawet mniejszość Niemiecka może sobie mówić po swojemu ,a Polakowi się nie pozwala.

loczek25 napisał:
Nazwa przedmiotu to determinuje. Na przedmiocie Język polski po polsku.
Tu się chyba nie rozumiemy . Te języki to wszystko jest język Polski i do tego zalicza się również gwara , czy język lokalny .

loczek25 napisał:
na przedmiocie Język polski posługujesz się prawidłowym językiem polskim, tak jak na matematyce liczysz,
Tutaj niestety ale przesadzasz. Co to znaczy prawdzimy język Polski ? Te wszystkie języki to są języki Polskie tylko komuś się to bardzo niepodoba i stara się je wyplenić ,żeby był jeden język uniwersalny w całej Polsce,a nie każdy gadał po swojemu . Porównując język do matematyki mylisz fakty bo język to forma komunikacji niezależnie czy używa się lokalnego języka czy "oficjalnego" . Niemniej jest to mój język i powinienem mieć prawo posługiwać się nim

ealiza napisał:
... Porównując język do matematyki mylisz fakty bo język to forma komunikacji niezależnie ...
Ty za to mylisz pojęcia, matematyka to również forma komunikacji.

Ostatnia edycja:
ealiza napisał:
Co to znaczy prawdzimy język Polski ?
A dlaczego mnie o to pytasz? Ja pisałam o prawidłowym języku polskim, znanym powszechnie jako urzędowy i chronionym Ustawą, Ty go pewnie nazywasz standardowym.

ealiza napisał:
żeby był jeden język uniwersalny w całej Polsce,a nie każdy gadał po swojemu
Nowa wieża Babel - ciekawa koncepcja, do rozważenia (albo nie)

ealiza napisał:
Porównując język do matematyki mylisz fakty
Nie mylę faktów, wyprowadzam analogię

ealiza napisał:
powinienem mieć prawo posługiwać się nim
Ależ masz - oprócz tych sytuacji, w których dla realizacji celów programowych wymaga się operowania prawidłowym językiem polskim. Na przerwach na przykład już możesz werbalizować swoje przemyślenia w dowolnym języku/gwarze, a w czasie wolnym od szkoły możesz kontestować do woli.

ealiza napisał:
TO mnie właśnie denerwuje ,że na siłe ludzi zmusza się do mówienia w standardowym języku .ew. kaszubskim ,a w swoim lokalnym nie wolno .
Jak teraz cię to denerwuje, to poczekaj aż dorośniesz i zaczniesz prawdziwe życie. Wtedy to dopiero nerwy cię czekają! :D

ealiza napisał:
Nawet mniejszość Niemiecka może sobie mówić po swojemu ,a Polakowi się nie pozwala.
Nikt Ci nie zabrania rozmawiać gwarą. Kwestia rozmówcy, który akceptuje taką formę komunikacji.
Wszystko ma swój czas i miejsce. Szkoła to nie miejsce a lekcja to nie czas na gwarę.

loczek25 napisał:
Ja pisałam o prawidłowym języku polskim, znanym powszechnie jako urzędowy i chronionym Ustawą, Ty go pewnie nazywasz standardowym.
Dla Ciebie to język standardowy ,a dla Mnie już taki nie jest .
loczek25 napisał:
Ależ masz - oprócz tych sytuacji, w których dla realizacji celów programowych wymaga się operowania prawidłowym językiem polskim.
Tak , tylko że to nie jest mój język więc dlaczego ma się nim posługiwać ? Gdyby się role odwróciły to by się okazało " ze ten język standardowy " jest błędnym językiem ,ale że stanowimy nieliczącą się grupkę osób ( mała miejscowość) to wszyscy mają nas gdzieś i na siłę prostują wbrew woli bo edukacja obowiązkowa do 18 lat .

ealiza napisał:
Dla Ciebie to język standardowy ,a dla Mnie już taki nie jest .
Tak , tylko że to nie jest mój język więc dlaczego ma się nim posługiwać ?

Pozostaje Ci wyjechać w miejsce, gdzie Twoja gwara jest standardem i ogólnie przyjętą normą.
W RP standardem i przyjętą ogólnie normą jest język polski. Taki jak w słownikach i UoJP.

I na tym zakończymy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót