pismo do sądu ciąża

• Autor wątku Autor wątku yzncodiwein
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yzncodiwein

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam zostalam oskarzona i skazana ...bez przeprowadzenia rozprawy z art. 286 1 kk. Moze przepisze co otrzymalam bedzie latwiej.

zawiadomienie

Sekretariat prokuratury rejonowej w Ostrowie wielkopolskim zawiadamia pania jako oskarzona ze w dniu dzisiejszym zostal przeslany do sadu rejonowego w ostrowie wielkopolskim kp. Wydzial 4 grodzki akt oskarzenia wraz z wnioskiem o skazanie bez przeprowadzenia rozprawy w trybie art. 335 1 k.p.k. przeciwko Pani oskarzonej o przestepnstwo z art. 286 1 kk.

Przyznalam sie do wszystkiego i zlozylam wniosek o pozbawienie wolnosci ( juz nie pamietam na jaki czas ) w zawieszeniu na 3 lata i dozur kuratorki oraz splate pieniedzy ktore jestem winna za telefon ktory nie zostal wyslany a pieniadze za niego otrzymalam. Jestem teraz w 10 tygodniu ciazy i chcialabym napisac wlasnie do sadu o tym ze spodziewam sie dziecka przez co moge dostac mniejsza kare. Tylko nie wiem jak napisac to pismo i na jaki adr5es zaadresowac do kogo. Na ten ktory mam na kopercie i skad dostalam to zawiadomienie czy jak inaczej :( ?? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Skoro sprawa trafiła do Sądu to pisma należy kierować do Sądu.Jeśli nie znasz sygnatury sądowej (która jest inna niż prokuratorska) możesz spróbować zadzwonić do Sądu i się dowiedzieć.

Jeśli napiszesz że chcesz innej kary niż obecnie ustalona to skutek prawdopodobnie będzie taki że Sąd skieruje sprawę na rozprawę a dotychczasowe wnioski co do kary staną się nieaktualne. Na rozprawie Sąd będzie mógł orzec karę wedle własnej oceny (może być inna niż obecnie proponowana - zarówno jednak niższa jak i np. wyższa).

BTW: To co piszesz, wskazuje na to że nie zostalaś jeszcze skazana.

hmm... to moze lepiej nie pisac iz jestem w ciazy i czekac na nastepne pismo z sadu ktore napewno przyjdzie lada chwila. I tam bedzie kara. ALe czy jesli zostanie ona rozpatrzona jednak w ten sposob iz pojde jednak na jakis okres czasu do wiezienia to czy moge sie odwolac i napisac wtedy pismo jakies o tym ze spodziewam sie dziecka i moge wtedy liczyc na ponowne rozpatrzenie danej sprawy ?

Sprawa z wnioskiem o tzw. "dobrowolne poddanie się karze" trafi na
posiedzenie Sądu
o którym będziesz zawiadomiona. Na posiedzeniu tym albo Sąd zaakceptuje wniosek i kara będzie taka jak uzgodniona, albo Sąd uzna że nie ma podstaw do jego uwzględnienia (bądź z tego powodu, że Sąd karę uzna za nieadekwatną, bądź np. z tego powodu, że któraś strona oświadczy że wycofuje się z wcześniejszej propozycji) i wtedy sprawa zostanie skierowana
na rozprawę.

Na rozprawę będziesz wzywana a Twoja obecność tam - co do zasady - będzie obowiązkowa. Będą przeprowadzane dowody (np. zeznawać mogą świadkowie) i dopiero po postępowaniu dowodowym Sąd wyda
wyrok, który będzie mógł być inny od wniosków stron i od którego stronom będzie służyć
apelacja.

Dodam tylko, że także od wyroku wydanego w drodze uwzględnienia wniosku o skazanie bez rozprawy stronom służy apelacja.

I oczywiście ciąża to nie jest żaden powód do wymierzenia niższej kary.

Powrót