Pismo do sądu"przedawniony dług"

• Autor wątku Autor wątku irekmajster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

irekmajster

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Firma windykacyjna złożyła pozew do sądu dotyczący długu spadkowego:Dług pochodzi z niespłaconej pożyczki ojca z 2008r.Tata zmarł 2009r. Bank dopiero w tym roku zaczął wysyłać pisma że wniesie sprawę do sądu. Ponieważ dług jest przedawniony(nie możliwa skuteczna egzekucja) ignorowałem te pisma które i tak były wysłane zwykłym listem.Teraz przyszło pismo z wezwaniem do sądu w tej sprawie.Termin rozprawy w grudniu.W wezwaniu jest informacja że można wnieść na piśmie odpowiedź na to pismo do 14 dni.Moje pytanie ,co napisać i jak żeby było dobrze? Jak powinna brzmieć taka odpowiedź i w jakiej formie.(może jakiś wzór) DZIĘKUJĘ.

To wiem.Moje pytanie ,co napisać i jak żeby było dobrze? Jak powinna brzmieć taka odpowiedź i w jakiej formie.(jakiś wzór) Dziękuje.

Bardzo mi pomogłeś korf dzięki tobie wiem już wszystko.
"Wszystko - zgodnie ze stanem prawnym "

irekmajster napisał:
Bardzo mi pomogłeś korf dzięki tobie wiem już wszystko.
"Wszystko - zgodnie ze stanem prawnym "
Chcesz pomocy - najpierw pomóż sam sobie i napisz o co chodzi

Dostałem wezwanie do sądu na 01-12-2015r w sprawie spłaty kredytu nieżyjącego ojca.Zmarł 02-04-02008r
Jestem spadkobiercą.Kredyt był wzięty w 02-02-2008r.Termin spłaty 28-08-2009r.tak wynika z dokumentów przesłanych przez Bank.Nikt nie wiedział o tym kredycie.Teraz chcę odpisać na pozew jeszcze przed rozprawą.Nie wiem czy tak na pewno trzeba czy czekać dopiero na rozprawę.Jeśli mam odpisać na pozew to jak to zrobić żeby nie popełnić gafy.Wiem że można podnieść zarzut przedawnienia ale nie wiem w jakiej formie i potrzebuje pomocy krok po kroku jak i co napisać.Dziękuje.

Jest zobowiązanie do wniesienia odpowiedzi na pozew, czy tylko pouczenie że można?
Jeśli jedynie pouczenie, to idź na rozprawę i na niej podnieś zarzut przedawnienia - wówczas powód nie cofnie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia.

Jeszcze pytanie - widziałeś treść pozwu? Nie ma tam jakichś dowodów na to, że zarzut przedawnienia może by nieskuteczny?

Jest zobowiązanie do wniesienia odpowiedzi na pozew do 14 dni oraz stawiennictwa się na rozprawę.01-12-2015r
W pozwie nie ma wzmianki o dowodach które wykluczały by zarzut przedawnienia.
We wniosku jest napisane :W przypadku wniesienia przez pozwanego w sposób prawidłowy sprzeciwu wnoszę o orzeczenie wyrokiem zgodnie z żądaniem w punktach 6 i 7 (czyli spłata zobowiązania i kosztów sądowych)???

Więc możesz wnieść odpowiedź na pozew, wskaż zarzuty - np. uważasz że roszczenie jest nienależne i brak czynnej legitymacji procesowej powoda. Zarzut przedawnienia zostaw na rozprawę, by uniknąć cofnięcia pozwu

Jak i kto może cofnąć pozew i na jakiej podstawie? Skąd pozwany będzie wiedział co napisałem do sądu?
Dlaczego to źle jak się cofnie pozew?

irekmajster napisał:
Jak i kto może cofnąć pozew i na jakiej podstawie?
Powód. Pismem procesowym. Na podstawie k.p.c.
irekmajster napisał:
Skąd pozwany będzie wiedział co napisałem do sądu?
Pozwany to ty jesteś.
Idąc dalej - skąd windykacja będzie wiedziała co napisałeś? A ty skąd wiesz co windykacja napisała? Odpowiedz sobie. To nie sąd kapturowy
irekmajster napisał:
Dlaczego to źle jak się cofnie pozew?
Jak pozew zostanie cofnięty przed otwarciem rozprawy, to będzie to bez zrzeczenai się roszczenia a wówczas możesz być "zmiękczany" wpisem np. do KRD, można taki dług sprzedać itd.
Cofnięcie ze zrzeczeniem się roszczenia oznacza, że windykacja drogę ma już zamkniętą.

Dziękuje.Jeszcze takie pytanie ,należność jest do spłacenia przez całe rodzeństwo tak jest w pozwie,Jedna z nas mieszka od 15 lat za granicą(Niemcy) i nie może przyjechać na rozprawę,Wezwanie do niej przyszło na stary adres domu rodzinnego.Pierwszego wezwania nie odebraliśmy i nie wiem czy to dobrze? Jak podejść do tego żeby było dobrze?

Powrót