pismo do urzędu o wprowadzenie znaku zakazu wjazdu powyżej 5 ton na drogę osiedlową

• Autor wątku Autor wątku kkkempa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkkempa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

przy mojej ulicy mieści się firma transportowa, która przeszkadza mieszkańcom swoimi ciężkimi i hałasującymi autami.

po rozmowie z Burmistrzem, zalecił on, aby zebrać podpisy mieszkańców i przekazać to do urzędu, a sprawa znaku będzie już tylko formalnością.

to mój pierwszy temat na forum, a więc proszę o wyrozumiałość;)
z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam!

Witam,
Mam podobny problem, przez moja ulice na skróty przejeżdżają samochody ciężarowe do pobliskiej stacji diagnostycznej. Powoduje to nie tylko fatalny stan drogi (gruntowej w dodatku) ale i pęknięcia okolicznych budynków. Również pomyślałam o skierowaniu pisma celem wprowadzenia zakazu wjazdu dla samochodów ciężarowych tylko nie do końca wiem na jakie przepisy można się powołać? Czy ma znaczenie, że jest to droga nieasfaltowa i w dodatku bez pobocza? kkempa czy udało Ci się sprawę zakończyć pozytywnie?

Myślę że sprawę możesz przekazać urzędnikom i niech ich głowy szukają odpowiedniego prawodawstwa - dość grania w pasjansa w urzędzie! ;]

Proponuję tak: złóż pismo w tej sprawie adresowane do Komisji Inwestycyjno Technicznej przy Radzie Gminy. Wniosek taki (wraz z uzasadnieniem np. pogarszanie stanu drogi, hałas, uszkodzenia budynków itp.) o ustawienie odpowiedniego znaku zakazu wjazdu samochodów ciężarowych - najlepiej poprzyj załączając sąsiedzką petycje.

Nie musisz natomiast szukać przepisów - jako mieszkanka zgłaszasz problem, a oni mają obowiązek go rozpoznać, uzasadnić i ustosunkować się do niego.
Polecam też wizytę na obradach komisji, odpowiedź powinnaś dostać na piśmie. Będą też niezbędne konsultacje z Zarządem Dróg (ale to już będzie należało do Komisji). Dalej albo przekażą sprawę Radzie Miasta, albo też jest taka opcja, że prześlą wniosek do Zarządu Dróg. Najważniejsze to ruszyć sprawę..

Aha jeszcze jedno ważne.. Składając pismo w sekretariacie (bądź w dziale obsługi interesanta) Urzędu Gminy / Miasta, poproś o potwierdzenie złożenia pisma (na drugim identycznym egzemplarzu wniosku). W skład takiego potwierdzenia powinny wejść pieczęć z nazwą urzędu, data złożenia, podpis osoby przyjmującej.

A ta ulica jest boczną drogi gminnej, powiatowej, wojewódzkiej?

Ostatnia edycja:
serdecznie dziękuję za pomoc, droga jest gminna lub powiatowa prawdę mówiąc nie wiem:) ale złożę pismo do gminy, ewentualnie gdy urząd gminy będzie organem niewłaściwym przekaże do odpowiedniego.
jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

Na podstawie art. 231 Kodeksu Postępowania Administracyjnego, jeśli okazało by się, że urząd gminy jest dla danej sprawy nie właściwy, to on ma obowiązek przekazania w przeciągu 7 dni wniosku do organu właściwego, jednocześnie pisemnie powiadamiając o tym fakcie nadawcę, ewentualnie urząd może wskazać właściwy organ.

Z tym że gmina z pewnością będzie właściwa dla przedmiotowej drogi gruntowej. Ewentualnie droga z której zjeżdżają tiry (czyli ta przy której miałby stanąć znak zakazujący wjazdu pojazdom o określonym tonażu) może należeć np. do powiatu. Ale konsultacje to już kwestia urzędasów podczas sesji rady g..

Życzę powodzenia.
Pozdrawiam..

Powrót