Pismo do Wierzyciela / komornik

• Autor wątku Autor wątku butykazar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

butykazar

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam Was Serdecznie,
Jeśli mogłabym prosic o pomoc będę bardzo wdzięczna,
Została nałozona mi kara 600zł za zerwanie umowy z Orange,
sprawa trafiła do Sądu a nastepnie do komornika,
Zadłuzenie 600+ odestki 134+ 205 koszty procesu + komornika ktore nie sa mi znane,
Chciałabym pójść na ugodę z firmą windykacyjna o rozłozenie długu na raty i wpłacanie im bezposrednio płatnosci, czy jest taka mozliwośc, czy uchroni mnie to od płacenia za komornika?
Czy mogłabym takze wystosowac pismo o umorzenie odsetek i kosztów sądowych?
Jestem osoba samotnie wychowująca dziecko, zarejestrowana w Urzedzie Pracy,
Prosze o pomoc.

Justyna

1. O ugodzie powinna Pani pomyśleć przed wniesieniem sprawy do komornika - to zaoszczędziłoby Pani ponoszenia dodatkowych kosztów.

2. Jeśli już sprawa trafiła do komornika, to tak czy owak będzie Pani obciążona dodatkowymi kosztami. W przypadku nawet gdyby postępowanie egzekucyjne zostało umorzone na wniosek wierzyciela, to i tak ponosi Pani dodatkowe koszty.

3. Odnośnie umorzenia odsetek i kosztów sądowych - zawsze można próbować. Decyzja zależy tylko i wyłącznie od uznania wierzyciela - zrobi jak będzie chciał i nikt go do niczego zmusić nie może.

Nie uniknę opłacenia komornika, ale z informacji jakie udało mi się uzyskać po ugodzie z Wierzycielem / firma windykacyjna i wpłacaniem zadłużenia bezpośrednio do nich komornik dostanie stosunkowo 5 % zadłużenia,
Czy się mylę ?

Mylisz się bo... jest kwota minimalna, która komornik pobiera i przy kwocie 600 zł. jest ona identyczna czy 15% czy 5%. Płać lepiej komornikowi w tej sytuacji, to przynajmniej na tytule wykonawczym stosowna adnotacja będzie.

Czyli nie ma sensu pisac stosownego pisma do firmy windykacyjnej o wycofanie wniosku egzekucji i polubownej spłaty zadłuzenia bezposrednio na ich konto z odwołaniem Komornika?

Moim zdaniem nie ma. Łatwiej będzie Ci dogadać się z komornikiem niż z idiotami windykatorami.

w tym rzecz , ze dzwoniąc do Centrum Wierzytelności COW ktora zajmuje sie sprawa PTK Centertel, osoba powiedziała bym wpłaciła na ich konto pierwsza rate 200zł, napisała stosowne pismo o swojej sytuacji materialnej a oni wycofaja wniosek egzekucyjny, wg nich korzyść dla mnie ma byc taka , ze komornik nie będzie potrącał za każda wpłatę, Stad moja wielka prośba do Was co robić?

Komornik nie będzie potrącał lecz po umorzeniu postępowania na wniosek wierzyciela wystawi Ci "rachunek" (w formie postanowienia) na ok. 271 zł. które będziesz musiała mu zapłacić.

Czyli na jedno wychodzi czy będę płaciła na konto komornika czy też firmy Windykacyjnej?

Nie wychodzi na jedno. Jeżeli spłacisz komornikowi, to na tytule wykonawczym będzie stosowna wzmianka a jeśli spłacisz całośc, to wierzyciel juz go nie odzyska.
Jeżeli spłacisz wierzycielowi, to kiedyś może spowodować wszczęcie kolejnego postepowania egzekucyjnego i będziesz musiała się bronić i dowodzić, że już nie jesteś dłuznikiem.

Jeszcze jedno pytanie jak wygląda sprawa z przedawnieniem długu co do Telekomunikacji?

Tak jak dla roszczeń z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej i o świadczenia okresowe.

Czyli 3 lata. Z tym, że postępowanie egzekucyjne przerywa bieg przedawnienia a termin przerwany biegnie na nowo.

iurisperitus85 napisał:
Czyli 3 lata. Z tym, że postępowanie egzekucyjne przerywa bieg przedawnienia a termin przerwany biegnie na nowo.

Czyli mam rozumiec, ze od dnia wydania wyroku przez Sad liczone sa kolejne 3 lata jesli nalezna kwota nie zostanie wyegzekwowana?

Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu przedawnia się z upływem lat 10.

iurisperitus85 napisał:
Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu przedawnia się z upływem lat 10.

Bardzo dziękuję za odpowiedz i poświęcenie czasu mojej sprawie

iurisperitus85 napisał:

Przedawnienie naliczane jest od dnia wniesienia sprawy do Sadu przez firmę czy od dnia wydania prawomocnego wyroku ?

Bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem uprawomocnienia się orzeczenia.

Bedek napisał:
Bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem uprawomocnienia się orzeczenia.

Art. 123. § 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) (37) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje.
§ 2. (38) (skreślony).
orzeczenia sądów
tezy z piśmiennictwa

Rozmowa telefoniczna z wierzycielem o polubownej spłacie przerywa bieg przedawnienia?

butykazar - jest Pani w błędzie.

Uprawomocnienie się orzeczenia nie wywołuje skutku w postaci przerwania biegu przedawniania a rozpoczęcie jego biegu.
Dokładnie tak - jak napisałem w poprzednim moim poście.

I proszę nie cytować nieaktualnych przepisów - bo może Pani kogoś wprowadzić w błąd !
Przepis prawny:
art. 123
§ 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje,
3) przez wszczęcie mediacji.

Powrót