Pismo o bezprawnym wykorzystaniu map - MAP1

• Autor wątku Autor wątku AkitaInu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AkitaInu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Chciałem zasięgnąć porady prawnej.

Pewnego czasu, kilka lat temu zrobiłem strone internetową dla jednej firmy. Na tej stronie umieściłem dwa fragmenty mapy z mapa.szukacz.pl. Pół roku temu do firmy przyszło pismo że bezprawnie wykorzystano fragmenty mapy i że proszą o kontakt, bez żadnych pozwów itp itd. O tym piśmie dowiedziałem się miesiąc temu. Jako że mineło juz sporo czasu myślałem że sprawa ucichnie ale ostatnio przyszło to samo pismo do firmy. Oczywiście screeny są dołączone jako dowód.

Dodatkowo: pracuje dla nich jako informatyk ale dorywczo, bez żadnej umowy, strona stworzona była również bez żadnej umowy. Pracuje tam nadal (jest to w sumie znajomy rodziców) i napewno nie chce ich wystawiać.

Moje pytanie teraz jest takie - co robić? dzwonić do nich i próbować coś załatwić? Jak to wygląda z czasem jaki mapy znajdywały się na serwerze? Dodam że właściciel firmy która hostuje stronkę jest jako taki moim znajomym (to w przypadku jeżeli chcieli by np. jakieś logi z serwera czy coś takiego) i pewnie by mi pomógł udowodnić że mapy były na stronie w tym roku tylko umieszczone.

Jak byście mi doradzili - od czego zacząć rozwiązywać tą sprawe?

Pozdrawiam i dziękuje za każdą treściwą odpowiedź !
Andrzej

Powrót