Pismo o spłacie kosztów komorniczych

• Autor wątku Autor wątku iwonka1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonka1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Dostałam kilka miesięcy temu pismo od komornika - wezwanie do zapłaty należności, w którym były tylko i wyłącznie koszty komornicze (opłata egzekucyjna i wydatki gotówkowe dotyczące starej sprawy, w której postępowanie zostało umorzone prawdopodobnie na wniosek wierzyciela - komornik nic ode mnie nie ściągnął). Od razu dokonałam wpłaty i wysłałam do kancelarii maila z prośbą o wysłanie mi po zaksięgowaniu następujących pism:
-pisma o umorzeniu egzekucji w sprawie (nie dostałam go nigdy)
-pismo o ustaleniu kosztów komorniczych
-pismo o zamknięciu sprawy i całkowitej spłacie kosztów komorniczych
Nie dostałam żadnej odpowiedzi, więc wysłałam drugiego maila - również zero odzewu, mimo, że poprosiłam o dokumenty albo pocztą elektroniczną albo tradycyjną.

Moje pytanie-czy komornik ma obowiązek wysłać mi te dokumenty i jeśli tak, to jaka jest podstawa prawna i na co się powoływać? W k.p.c nie mogę nic znaleźć, a chciałabym mieć potwierdzenie, że sprawa jest zamknięta, żeby za jakiś czas znów się ktoś po nie nie zgłosił. Dodam, że komornik poprzednie pisma wysyłał na od dawna nieaktualny adres, dopiero niedawno dostałam jedyne pismo na prawidłowy adres.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Maila to można wysłać koleżance.
List polecony ZPO.

Dzięki, tak też zrobię.

Ale w dalszym ciągu potrzebuję jeszcze informacji na co się powołać, bo może się też okazać, że oni wcale nie mają obowiązku takiego pisma wysyłać. A naprawdę mi zależy na zamknięciu tej sprawy....

Polecam najpierw dowiedzieć się czy aby na pewno postępowanie jest zakończone.

Sprawa wyglądała tak:
bte (niespłacona pożyczka); egzekucja komornicza (nieskuteczna); umorzenie egzekucji (nie wiem na jakiej podstawie, bo nie dostałam otrzymałam pism-zmiana adresu, ale na 99% na wniosek wierzyciela, bo zadłużenie zostało sprzedane chyba 4 lata temu); spłata zadłużenia do nowego wierzyciela; pismo od komornika o zapłatę (tylko opłata egzekucyjna i wydatki gotówkowe, nic więcej)

Zapłaciłam całą kwotę z pisma na podany rachunek bankowy, więc postępowanie musi być zakończone ;)

Obowiązkiem dłużnika jest poinformować o zmianie miejsca pobytu, każdorazowo.
Pismo o zapłatę to być ogólnikowe stwierdzenie.
Wezwanie do zapłaty, informacja o stanie zaległości czy postanowienie wraz ze wskazaną kwotą.

Powrót