Pismo od komornika

• Autor wątku Autor wątku onekiss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onekiss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W 2008 roku korzystałem z usług operatora telekomunikacyjnego Sferia. Niestety, jakość połączeń głosowych była tragiczna, składałem reklamacje, a później wypowiedziałem umowę. Wyjechałem za granicę na stypendium i wróciłem w styczniu 2011 roku. Na początku zeszłego roku wymeldowałem się z warszawskiego adresu, a następnie zameldowałem pod Warszawą.

W dniu dzisiejszym (tj. 11.01.2012) otrzymałem pismo o komornika sądowego zawierające: żądanie udzielenia wyjaśnień, zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, zajęciu wierzytelności w Urzędzie Skarbowym oraz postanowienie o kosztach zastępstwa adwokackiego.

Rzekomym wierzycielem jest Presco Investments S.a.r.l. Komornik powołuje się na nakaz zapłaty z dnia 29 kwietnia 2011 roku oraz klauzulę wykonalności z dnia 3 sierpnia 2011 r. Dodam, że wcześniej nie otrzymałem jakiekolwiek korespondencji w tej sprawie.

Co powinienem zrobić? Domyślam się, że podstawą jest wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu, mam rację? Oczywiście, w Sferii uregulowałem wszystkie rachunki w momencie wypowiedzenia umowy.

Edycja: Dodam, że komornik żądania wskazania majątku w terminie 7 dni od doręczenie pisma. Co powinienem zrobić?

Ostatnia edycja:
Czym prędzej wnieść o przywrócenie terminu wraz ze sprzeciwem. Do komornika zadzwonić i powiadomić go jak to wygląda i z nim ustalić dalsze działania, prosić o wstrzymanie się z egzekucją do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez sąd.

Tomekwwa, wiesz dobrze, że z komornikiem nic nie da się załatwić. Art. 804 KPC.
Wiadome jest także iż wniesienie o przywrócenie terminu oraz sprzeciwu nie daje podstaw do wstrzymania czynności czy tez umorzenia postępowania. Podstaw nie da także utrata mocy nakazu po przywróceniu terminu. Koniecznie należy wnieść zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty, nadanej w warunkach po wadliwym doręczeniu zastępczym z art. 139 KPC.

Witam dostałem dzis pismo od komornik z postanowieniem ( na podstawie art.825.1 k.p.c umozyc postanowienie egzekucyjne ) czy mozecie mi objasnic z jakiego powodu to umozenie i co to dokładnie oznacza???

Organ egzekucyjny umorzy postępowanie w całości lub części na wniosek:
1) jeżeli tego zażąda wierzyciel; jednakże w sprawach, w których egzekucję
wszczęto z urzędu lub na żądanie uprawnionego organu, wniosek wierzyciela
o umorzenie postępowania wymaga zgody sądu lub uprawnionego organu,
który zażądał wszczęcia egzekucji;

Oto treść powołanego artykułu, będącego podstawa umorzenia. Ponieważ nie wiemy nic więcej, proszę wydedukować, dlaczego to wierzyciel sam wycofał wniosek egzekucyjny :)

Jeśli chodzi o pierwotną sprawę onekiss'a. Po pierwsze nie uważam tego za konieczne, natomiast za konieczne uważam wniesienie o przywrócenie terminu i sprzeciw. I nigdzie nie pisałem, że to wstrzyma egzekucję, ale przynajmniej część komorników jest myślących, a już na widok wierzyciela Presco odkłada sprawę na najniższą półkę.

Tak na wniosek wierzyciela którym jest bank. Ale co to dalej oznacza w takiej sprawie

Dzisiaj są wyłacznie myślący komornicy... ale o pieniądzach, więc taki, czy inny wierzyciel masowy to dobry interes.
Ja dodam tylko, że co do Presco, to w przypadku wniesienia sprzeciwu z powołaniem się na zarzut przedawnienia, 100 na 100 znanych mi przypadków kończy się umorzeniem postepowania z uwagi na nie uzupełnienie braków formalnych pozwu po przekazaniu sprawy do rozpoznania w C-upr.
Presco "macha ręką", bo i tak nic nie ugra, nie pakując się w dalsze koszta.

To oznacza, że zostaniesz obciążony kosztami egzekucji, zaś samo postępowanie egzekucyjne zostanie umorzone. Podejrzewam, że ugadałeś się z bankiem...

Niekoniecznie dobry, jak narobi kosztów, a sprawa upadnie i wszystko będzie musiał zwracać.

PS. Czemu w tym wątku już są 3 różne?

bim0003 napisał:
To oznacza, że zostaniesz obciążony kosztami egzekucji, zaś samo postępowanie egzekucyjne zostanie umorzone. Podejrzewam, że ugadałeś się z bankiem...
Własnie sek w tym ze nie ugadałem sie z bankiem z uwagi na to ze chwilowo jestem tylko na 1/2 etatu

Presco bazuje na niewiedzy dłużników. Wszystko wygląda "groźnie": radca, sąd, pozew, nakaz. Dłużnik dostaje palpitacji myślać, że jutro pójdzie pewnie do więzienia....
Szalona większość z niewiedzy także nie wnosi sprzeciwów, i takie długi datowane na 2000/2001 są egzekwowane i zarabiają na tym wszyscy, sąd, wierzyciel, komornik.
A wystarczy tak niewiele, by zrównać swój status procesowy ze stroną powodową...

I o to chodzi, a moim zdaniem lepszym i szybszym sposobem jest wniesienie sprzeciwu i przynajmniej _próba_ wyjaśnienia komornikowi, że szkoda jego zachodu na egzekwowanie tego.

Widzę, że ktoś podłączył się pod mój temat. :)

Rzekomy „dług” nie uległ przedawnieniu, ale rozliczyłem się z operatorem telekomunikacyjnym Sferia. Nie mam pojęcia na jakiej podstawie wystawili fakturę, którą odkupiło PRESCO.

Rozumiem, że mogę jednocześnie złożyć wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu oraz sprzeciw do sądu i zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty, nadanej w warunkach po wadliwym doręczeniu do komornika. Zgadza się? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

Dodam, że przed chwilą zarejestrowałem się w systemie teleinformatycznym Sądu Rejonowego w Lublinie (e-Sąd). Dzięki temu powinienem uzyskać dostęp do akt sprawy.

Możesz złożyć jednocześnie, co najczęściej wydłuża całe postępowanie, Ale potwierdzam, możesz.

Zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty, nadanej w warunkach po wadliwym doręczeniu powinienem złożyć do sądu czy do komornika? Klauzę wykonalności nadał sąd, więc zażalenie chyba do sądu...

Co powinienem złożyć u komornika? Czy mogę żądać wstrzymania egzekucji do czasu rozpatrzenia mojego wniosku, sprzeciwu i zażalenia przez sąd? Komornik żąda ode mnie udzielenia wyjaśnień, wskazania umów o pracę, umów zlecenia, rent i emerytur, innych dochodów i wierzytelności oraz numer rachunków bankowych.

Zażalenie oczywiście do sądu.

Co do komornika to już kilka osób tu odpowiadało na te pytania.

Odpowiedzi sugeruję, że komornik jest nie do zatrzymania. Czy jest jakiś prawny sposób, aby wstrzymać lub opóźnić egzekucję do czasu wyjaśnienia sprawy przed sądem? Oczywiście, mogę złożyć pismo z uprzejmą prośbą o wstrzymanie egzekucji, ale to chyba trochę mało.

Czy muszę wskazać komornikowi składniki majątku?

Powrót