pismo przewodnie

• Autor wątku Autor wątku kjt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kjt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam
Zamierzam złożyć skargę do WSA na postanowienie rektora w sprawie odmowy wydania mi zaświadczenia stwierdzającego ukończenie przeze mnie I roku studiów stacjonarnych II stopnia. Sprawa jest skomplikowana więc nie będę przytaczała całości. Oczywiście w załącznikach do skargi będzie znajdowało się owe postanowienie organu, jak też wcześniejsze postanowienie dziekana oraz moje pisma wysyłane do ww.
Moje pytane dotyczy tego, co powinnam zawrzeć w piśmie przewodnim ?

skarga na postanowienie, o ile przysługuje, powinna zawierać wskazanie naruszenia w tej decyzji norm prawnych wraz z uzasadnieniem

proszę pamiętać, że skarga do WSA jest dopuszczalna dopiero po wyczerpaniu środków zażalenia, o ile takie przysługują

Dzięki za odpowiedź, ale to wszystko już wiem, skargę mam gotową. Dostałam informację, że do kompletu dokumentów powinnam dołączyć również pismo przewodnie. W związku z tym moje pytanie, co powinnam w nim zawrzeć ?
Pozdrawiam

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego akt prawny się skarży
więcej wymogów formalnych nie ma.

Pytam bo taką informację udzielił mi radca prawny, więc uznałam, że wypadałoby się do tego zastosować. Choć zgodzę się z tobą, ja również nie słyszałam o takim wymogu. Chyba, że w piśmie przewodnim miałabym nakreślić z grubsza całą sprawę, albo raczej czy miałoby ono mieć bardziej charakter grzecznościowy? Tylko nie bardzo wiem jak miałabym owe pismo skonstruować (nie chodzi o wzór - tylko o zawartość merytoryczną właśnie)

kjt napisał:
w piśmie przewodnim miałabym nakreślić z grubsza całą sprawę

to w uzasadnieniu do skargi - można napisać cokolwiek na temat

kjt napisał:
, albo raczej czy miałoby ono mieć bardziej charakter grzecznościowy? Tylko nie

grzeczności nigdy za wiele, wprawdzie nie jest ona formalnie wymagana, ale pożądana ;)

Powrót