Pismo w sprawie alimentów dla dziecka.

• Autor wątku Autor wątku Borotatus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borotatus

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam, proszę o komentarz do załączonego skanu.
Matka (dziecka) z moim dzieckiem mieszkają w DE, kobieta ma męża.
Proszę o objaśnienie, czego dotyczy ten dokument pod kątem prawa, ponieważ nie jestem pewien.
Czy matka dziecka pobiera alimenty lub coś podobnego? czy jestem zobowiązany do spłaty "do Niemiec"? jeżeli tak, to czy przyjdzie do mnie jakieś pismo wzywające mnie do spłaty?

link do skanu:
https://imgupload.pl/zdjecie/niemcy-forum-prawne-2.ShL0f

Matka dziecka dostaje alimenty z tutejszego funduszu alimentacyjnego, wysokość według wieku dziecka, a Ciebie obciążą spłatą tychże alimentów od daty, która tam widnieje zaczerniona. W sumie to już jest pismo informujące o tym.

Dziękuję za odpowiedź,
Proszę jeszcze o informację, kiedy dostanę jakieś pismo odnośnie spłaty tego (czy może mam to spłacać od teraz), oraz czy w chwili obecnej, jeżeli wjadę na teren niemiec to w razie kontroli policji lub niemieckiej straży granicznej mogę mieć jakieś nieprzyjemności związne z tymi alimentami?

Ostatnia edycja:
Kiedy przyjdzie pismo, trudno powiedzieć, najlepiej byłoby płacić alimenty, bo ten dług spowodowany przez fundusz, rośnie w zatrważającym tempie.
Nieprzyjemności przy wjeździe i kontroli ma się w przypadku listu gończego.

czyli, jeżeli nie dostałem żadnego innego pisma to mogę bez obaw wjechać do Niemiec?

Możesz wjechac bez obaw ona jeżeli jest w zawiązku małżeńskim nie ma prawa do tych do tych aliment z Jugendamt

belunia napisał:
Możesz wjechac bez obaw ona jeżeli jest w zawiązku małżeńskim nie ma prawa do tych do tych aliment z Jugendamt

Dziękuję za odpowiedź, ona ma męża, którgo poznała w DE, Polaka, ale przez jakiś czas pobierała te alimenty w niemczech, zanim wzięła ślub.
Czy za te pobrane alimenty, niemiecka policja nie zatrzyma mnie i nie zarząda spłaty?

Powrót