Pismo w trakcie apelacji

• Autor wątku Autor wątku FilipFlap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FilipFlap

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam.
Nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytania,wiec piszę nowy wątek.
W trakcie sprawy apelacyjnej strona przeciwna odpowiedziała na moje pismo a w nim skierowała przeciwko mnie nowe "oskarżenia" nie popierając ich żadnymi dowodami.Chcę odpowiedzieć na to pismo i dołączyć dowody iż strona jest w błędzie co do twierdzeń,ale boję się gdyż słyszałem że bez zgody sądu nie można składać żadnych pism.Czy to prawda
Pozdrawiam Filip

Złóż pismo wraz z wnioskiem o wyrażenie zgody na jego złożenie. Argumentuj powołaniem nowych twierdzeń przez stronę przeciwną.
Sąd oczywiście pisma nie musi przyjąć. Zawsze możesz złożyć je jako załącznik do protokołu rozporawy albo ustosunkować się do nowych twierdzeń ustnie.

Ostatnia edycja:
Dzięki za podpowiedź.Tak tez zrobię.
Pozdrawiam Filip

Mam dodatkowe pytanie.Jak napisac taki wniosek i czy wniosek musi byc również doręczony wszystkim stronom.Pozdrawiam

Wniosek zawrzyj w samym piśmie procesowym (we wstępie).

Wnioskuję o wyrażenie zgody na złożenie pisma z odpowiedzią pozwanego na pismo przygotowawcze powodów z dnia xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx argumentując to, powołaniem nowych twierdzeń przez stronę powodową.
Czy tak wystarczy?

Bardziej coś w stylu: "W odpowiedzi na pismo procesowe powoda z dnia ..., wnoszę o wyrażenie zgody na złożenie niniejszego pisma. Konieczność jego złożenia wynika z powołania w piśmie procesowym powoda nowych twierdzeń, niepodnoszonych dotychczas w sprawie. "

Nawiasem mówiąc, jeśli są to kompletnie nowe twierdzenia, niebędące dotychczas przedmiotem rozpoznania, a powód nie wykazał, że nie mógł ich powołać wcześniej, to sąd nie powinien w ogóle brać ich pod uwagę.

Witam.
Nie jestem zobowiązany odpisać na pismo przygotowawcze powodów ale przy pomocy Yzayan chcę to zrobić.Choćby dlatego aby sąd miał pogląd na sprawę przed posiedzeniem.Ma być przesłuchanie stron. Mam pytanie,czy w tym piśmie wykazać wszystkie nieprawidłowości i kłamstw i poprzeć dowodami,czy odpowiedzieć tylko częściowo na te kłamliwe zarzuty i poprzeć dowodami a sporą część dowodów zostawić na czas przesłuchania stron i wówczas stronę przeciwną kontrować mając przygotowane dowody? Raz tylko byłem na przesłuchaniu stron i fatalnie to wypadło.Przeciwnicy potokiem słów mnie zaleli a gdy chciała kontrować mój adwokat mówił później,później ...a później to ja już nie wiedziałem na co mam odpowiedzieć i co kontrować.Więc potrzebuję podpowiedzi jak się zachować i jak działać.Pozdrawiam

Jeśli masz jakieś wnioski dowodowe, to składaj od razu wszystkie. Nie ma na co czekać. Pamiętaj jednak, że to postępowanie apelacyjne - powołanie nowych dowodów musi być uzasadnione.

Pilnuj też, żeby pismo nie było za bardzo emocjonalnie nacechowane. Powinno być rzeczowe, wyważone, merytoryczne i zwięzłe.

To strona przeciwna wywodzi nowe fakty i zarzuty nie popierając ich żadnymi dowodami (same kłamstwa) a ja odpisując chcę te zarzuty obalić przedstawiając dowody w postaci dokumentów.
Boję się,że moje pismo może być emocjonalnie nacechowane.Jest rzeczowe,merytoryczne ale czy wyważone i zwięzłe?- oto jest pytanie.Wyszło cztery strony.
Boję się wykładania w całości kawy na ławę, gdyż strona przeciwna może się przygotować. Planowałem i myślałem że dobrze by było w trakcie przesłuchania stron te "dowody" w odpowiednim momencie jako mocne argumenty wykorzystywać. Nie wiem czy tak można?

Dowody należy powołać od razu. Chowanie dowodów na ostatnią chwilę może wyjść Ci bokiem.

Przeczytaj pismo na spokojnie, tak aby dotyczyło istoty sprawy. Rozwodzenie się nad wątkami nieistotnymi dla roztrzygnięcia tylko zaciemni obraz tego, co istotne.

Powrót