Pismo z AOK krótki termin

• Autor wątku Autor wątku daniel625
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daniel625

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Od pewnego czasu jestem na zwolnieniu lekarskim od Polskiego lekarza.
Ostatnio otrzymałem z AOK zaproszenie na badania lekarskie do Medizinischer Dienst der Krankenversicherung. Z tego co napisali to na wniosek pracodawcy aby rozwiać wątpliwości. Problem w tym, że pismo zostało wystawione 16 maja, wysłane z AOK z Niemiec do Polski 17 maja a termin stawienia na badania był na 23 maja. Pismo wysłane zwykłym listem odebrałem ze skrzynki pocztowej w Polsce 24 maja. Do listu dołączony był Bericht fur Medizinischen Dienst po niemiecku, bez tłumaczenia do wypełnienia przez Polskiego lekarza prowadzącego. Z AOK mam druk E106 i zgodę na leczenie w Polsce. Wszelkie zaświadczenia lekarskie wysłałem już w zeszłym tygodniu do AOK po Polsku po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym. Jutro z rana będę dzwonił i starał się wyjaśnić sprawę. W Pouczeniu napisali, że jeżeli nie usprawiedliwię ewentualnej nieobecności, pracodawca może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Napisali też, że jeżeli znam słabo język powinienem wziąć ze sobą na badania tłumacza lub osobę znającą ten język. Proszę o poradę, czy ten termin praktycznie 4 dni robocze na stawienie się na badania, przy wysyłce za granicę jest zgodny z prawem?
Sam list szedł dłużej, do tego jeszcze czas na wizytę u lekarza aby wypełnił dołączony przez nich Bericht i ewentualne tłumaczenie dokumentów. Czy samo żądanie wypełnienia niemieckich dokumentów przez Polskiego lekarza jest zgodne z przepisami? Z tego co się dowiedziałem na podstawie Art.76 Abs.7 rozporządzenia 883/2004. obywatele Unii maja prawo, do przejęcia tłumaczeń przez kasę. Jak ustosunkować się do zaistniałej sytuacji, jak usprawiedliwić nieobecność i jaki mam na to czas?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

Witam.

Poszukuję wzór pisma do AOK, aby przejęli koszty tłumaczeń dokumentów medycznych na podstawie Art.76 Abs.7 rozporządzenia 883/2004.

Pozdrawiam.

Powrót