Pismo z ECS przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku Dorota dw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dorota dw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam moja mama dostała pismo z fimry ECS w kótym wzywają ją do zapłaty 266 za premnumerate pisma Kwiaty w Moim domu z 1998 r, wydawnictwo International sprzedało dług mamy firmie ECS w 2011 czy musimy zapłacic te 266zł bo wydaje mi się ze dług jest przedawniony, jak im odpisać na co się powołać?

Na ten temat została napisana na forum już chyba gruba książka, może warto zacząć od tematów przyklejonych...

Nic im nie odpisuj, nie ma to sensu. Pilnuj poleconych z sądu.

wiem że wątków podobnych było całe mnóstwo ale generalnie chodziło o bilety mandaty albo firmy telekomunikacyjne nie znalazłam sprawy podobnej do mojej i nie bardzo wiem co robić bo to pismo nawet nie przyszło poleconym a telefonicznie mnie poinformowano ze chodzi o dług z 2008 roku

czyli wystarczy im odpisać że roszczenie jest przedawnione ?:)

problem w tym ze ja do nich zadzwonilam dowiedziec sie o co chodzi i w rozmowie pani mi wyjasnila ze chodzi o dlug z 2008 roku i ze laskawie umozy czesc odsteke i rozlozy na raty 4 raty :( wiem ze glupio zrobilam ale dopiero wczoraj mi kolezanka zasugerowala ze dlug jest przedawniony i po rozmowie z konsultantka ECS trafilam na to forum

Dorota dw napisał:
wiem ze glupio zrobilam
Nie zrobiłaś głupio. Postąpiłaś jak mądry człowiek, czyli zadzwoniłaś by dowiedzieć się o co chodzi. Teraz już wiesz. Stary dług, dawno przedawniony. Jeśli wierzyciel skieruje pozew o zapłatę do sądu, podniesiesz w sądzie zarzut przedawnienia (tylko w sądzie taki zarzut się podnosi) i wygrasz sprawę.

Może być również tak, że sąd uzna zarzut nieistnienia zobowiązania (opcja zdecydowanie lepsza), jeśli powód nie wykaże iż roszczenie jest zasadne.

Powrót