Pismo z kancelarii prawnej PILNE

• Autor wątku Autor wątku Fifequ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fifequ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
W dniu dzisiejszym otrzymałem pismo z niejakiej Kancelarii Prawnej "***". Jest to WEZWANIE DO ZANIECHANIA NARUSZANIA PRAWA OCHRONNEGO NA ZNAK TOWAROWY ORAZ DOKONYWANIA CZYNÓW NIEUCZCIWEJ KONKURENCJI.

W skrócie - Kancelaria działa w imieniu *** Licensing LLC. "Naruszenie prawa na znak towarowy polega na bezprawnym używaniu w obrocie gospodarczym znaku identycznego lub podobnego do zarejestrowanego znaku towarowego."

Sprzedawałem koszulki polo z hilfigera na allegro - faktycznie. Jednak informowałem, iż są to repliki, a na wszystko posiadam założoną działalność gospodarczą.

Kancelaria żąda:
- zaniechania naruszeń
- przesłania danych dotyczących dostawców
- podpisania oświadczenie w którym zobowiążę się do zaniechania naruszania praw Mocodawcy
- zapłat odszkodowania w wysokości 8000 PLN

Proszę o pilną radę. Co robić w tej sytuacji?????

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
"Repliki"?

A nie czasem kolokwialnie mówiąc podróbki?

Jeżeli tak, to moim zdaniem firma ma prawo żądać od Ciebie tego czego żąda

W regulaminie aukcji, na stronie o mnie, zawarłem punkty które brzmią następująco:

I. Warunki ogólne

1. Kupując na naszych aukcjach w pełni akceptujesz niniejszy regulamin.

2. Świadczę usługi pośrednictwa i pomocy w zakupie towarów dostępnych na swoich aukcjach internetowych, polegającej na:
- pomocy w zawarciu umowy z dostawcą zagranicznym (Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Hong Kong, Tajwan, Chiny, Turcja) oraz pomoc w przekazaniu niniejszemu dostawcy kwoty za produkt, celem przekazania przesyłki na adres kupującego
-zamówienie towaru będącego jedynie repliką(kopią) modelu oryginalnego
-świadczeniu pomocy kupującemu przy ewentualnej procedurze reklamacyjnej, gwarancyjnej lub zwrotu produktu do dostawcy zagranicznego

Jeżeli produkty zawierały dokładne logo Hilfigera a mimo to były produktami nieoryginalnymi to żadne Twoje regulaminy nie mają znaczenia

Podróbkami nie można handlować i tyle.

Jeżeli już, to przyznanie się do tego że są to "repliki" może dodatkowo zadziałać na Twoją niekorzyść, gdyż świadczy to o tym, że handlowałeś podróbkami świadomie.

@Fifequ

Pisać sobie możesz różne bzdety...
Według regulaminu Allegro to Ty jesteś sprzedawcą. I Ty za wszystko odpowiadasz.

Nic nie da się poradzić w tej sytuacji?

Możesz spróbować dogadać się w sprawie wysokości odszkodowania. Albo zdać się na rozstrzygnięcie sądu.

witam mam taka sama sytuacje dostałem pismo od kancelarii grzelka mam działalność od 1,5 miesiąca towar kupiłem przez internet sprzedawca mówił przez telefon ze jest w 100 % oryginalny wystawi mi FV wystawił na odzież FV i mówił ze w 100 % oryginał co dalej odbywało się po przyjściu tego pisma u ciebie ?IDE po świętach do prawnika z tym pismem ?poproszę o info

Napisałem odwołanie oraz prośbę o ugodę w której tłumaczę się młodym wiekiem, nieodpowiedzialnością*itd. Pozostali niewzruszeni. 8 tysięcy to ostateczny werdykt.

Przysłali ci coś jeszcze miałeś jakąś sprawę już ja sprzedałem gdzieś na 6 tys wciąż jestem nie świadomy czy orginalnie czy nie sprzedawca powiedział ze Orginal teraz ma tel wyłoczony juz ze 2 tyg policja była u ciebie jakieś wezwanie na komendę?

Nie, wszystko odbyło się bez policji. Odpisałem im, wysłałem oświadczenie o zaniechaniu sprzedaży, no i musiałem zapłacić tą karę.

Prawo własności przemysłowej
Przepis prawny:
Art. 296.
[Roszczenia z tytułu naruszenia praw ochronnych na znak towarowy]

1. Osoba, której prawo ochronne na znak towarowy zostało naruszone, lub osoba, której ustawa na to zezwala, może żądać od osoby, która naruszyła to prawo, zaniechania naruszania, wydania bezpodstawnie uzyskanych korzyści, a w razie zawinionego naruszenia również naprawienia wyrządzonej szkody:
1) na zasadach ogólnych albo
2) poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej opłacie licencyjnej albo innego stosownego wynagrodzenia, które w chwili ich dochodzenia byłyby należne tytułem udzielenia przez uprawnionego zgody na korzystanie ze znaku towarowego.

1a. Do roszczeń, o których mowa w ust. 1, stosuje się przepisy art. 287 ust. 2 i 3.

2. Naruszenie prawa ochronnego na znak towarowy polega na bezprawnym używaniu w obrocie gospodarczym:
1) znaku identycznego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do identycznych towarów;
2) znaku identycznego lub podobnego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do towarów identycznych lub podobnych, jeżeli zachodzi ryzyko wprowadzenia odbiorców w błąd, które obejmuje w szczególności ryzyko skojarzenia znaku ze znakiem towarowym zarejestrowanym;
3) znaku identycznego lub podobnego do renomowanego znaku towarowego, zarejestrowanego w odniesieniu do jakichkolwiek towarów, jeżeli takie używanie może przynieść używającemu nienależną korzyść lub być szkodliwe dla odróżniającego charakteru bądź renomy znaku wcześniejszego.

3. Z roszczeniami, o których mowa w ust. 1, można wystąpić również przeciwko osobie, która tylko wprowadza do obrotu oznaczone już znakiem towary, jeżeli nie pochodzą one od uprawnionego, bądź osoby, która miała jego zezwolenie na używanie znaku.

4. Licencjodawca, powołując się na udzielone mu prawo ochronne na znak towarowy, może wystąpić z roszczeniami, o których mowa w ust. 1, przeciwko licencjobiorcy, który narusza postanowienia umowy licencyjnej, odnoszące się do okresu i terenu jej obowiązywania, postaci znaku będącego przedmiotem licencji, a także wskazania towarów, dla których znak może być używany, oraz ich jakości. Przepis stosuje się odpowiednio do sublicencji.

5. Uprawniony z prawa ochronnego na znak towarowy może wystąpić z roszczeniami, o których mowa w ust. 1, przeciwko licencjobiorcy lub sublicencjobiorcy w razie naruszenia tych postanowień umowy sublicencyjnej, o których mowa w ust. 4, a także w przypadku gdy umowa ta zawarta została z naruszeniem przepisu art. 163 ust. 2.

jak również
Przepis prawny:
Art.305 .
[Oznaczanie i obrót towarami z podrobionym znakiem towarowym]

1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

Ostatnia edycja:
Powrót