Pismo z prokuratury

• Autor wątku Autor wątku MotoRider350
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MotoRider350

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Jestem nowy wiec chcialem sie z wszystkimi serdecznie przywitac, mam pewien problem w ktorym mam nadzieje mi pomozecie :)

Postaram sie cale zdazenie opisac
Miałem wypadek motocyklem, kobieta jadaca samochodem nie zauwazyla mnie i wymusila mi pierwszenstwo, pozbierało mnie pogotowie i jak babka sie tlumaczyla policji nie wiem, potem dostalem wezwanie ze mam przyjechac na komende na przesluchanie, tam powiedziano mi sie ze narazie wychodzi na to ze jestem poszkodowany, zlozylem zeznania i mialem czekac az policja mnie zawiadomi co i jak, teraz dostalem pismo z prokuratury i nie wiem do konca o co w tym chodzi, przesle wam skana tego pisma i napiszcie mi co i jak, A.K to jest ta kobieta ktora mi wymusiła

zauwazcie ze tam pisze ze ona tez jest poszkodowana? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/112 ... d5c9a.html

W rzeczy samej dziwnie to wygląda.
Pan był przesłuchiwany jako świadek?

tzn jako poszkodowany, ja bralem udzial w tym wypadku, ta kobietka mi wymusiła pierwszenstwo, wydaje mi sie ze sie pomylili w tym pismie, ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz skoro chca umorzyc sprawe to ja dostane odszkodowanie za moto?
koledzy mi mowili ze moge tez od niej odszkodowanie dostac za obrazenia ciala, kolega mi mowiel ze jak spowodowal wypadek w ktorym kobieta doznala obrazen to musial jej zaplacic 5 000 zł ale ona lezala dlugo w szpitalu a ja bylem jeden dzien w szpitalu i od razu mnie wypuscili

W prawie karnym funkcjonuje instytucja warunkowego umorzenia. Polega ona na tym , że sprawa nie musi być przesłana do sądu jeśli podejrzana zgodzi się na warunki stawiane pprzez prowadzącego sprawę. Dla mnie ta Pani jest ewidentnym podejrzanym a Pan został powiadomiony o takiej mozliwości rozstrzygnięcia sprawy. Takie postępowanie dotyczy przede wszystkim czynów o niskiej społecznej szkodliwości

aha, rozumie a mam takie pytanie jeszcze, to skad mam wiedziec jakie warunki dał prowadzacy tej kobiecie? nie jestem pazerny i w sumie odszkodowania nie chce ale chcialbym odszkodowanie za motocykl

O warunkowym umorzeniu postępowania orzeka Sąd wydając wyrok na posiedzeniu. Jest to wyrok stwierdzający winę ale nie wymierza się w nim kary jedynie określa obowiązki nałożone na oskarżonego ( w tym wypadku oskarżonym jest pani A.K.). Wyrok ten jest doręczany pokrzywdzonemu. Więc Pan go dostanie. Wcześniej jednak dostanie Pan zawiadomienia o posiedzeniu Sądu w przedmiocie rozpoznania wniosku prokuratora o warunkowe umorzenie postępowania.

dziekuje za odpowiedz,

dostałem zawiadomienie z Sekretariatu Sądu ze odbedzie sie posiedzenie w dn.xxxxxx o godz. xxxx przedmiocie warunkwoego umorzenia postepowania w sprawie przeciwko xx. Nic tu nie pisze czy ja musze byc na tym posiedzeniu. Jak wy uwazacie ?

Jeżeli jest to zawiadomienie (a nie wezwanie) to nie muszisz byc na rozprawie.

Powrót