Pismo z sądu Cywilnego Lublin. Pytanie co do zasadności

• Autor wątku Autor wątku emsiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emsiol

Stały bywalec
Odpowiedzi
477
krótko opiszę sytuację.
W połowie października zamówiona usługa na platformie internetowej. Opłacona 1 faktura. Jednakże nic ciekawego dla siebie tam nie znalazłem. I teraz: mój błąd: Nie rozwiązałem umowy. Opacznie zrozumiałem dokument i stwierdziłem, iż brak mojej aktywności online i zblokowany dostęp = brak konieczności wpłat na rzecz właściciela platformy.
Przyszło wezwanie do zapłaty. Bez numeru konta. Kilkanaście dni później zacząłem spłatę zadłużenia. Do dnia dzisiejszego spłąciłem już połowę niechlubnego zadłużenia. Jak się okazuje dzisiaj otrzymałem pozew o zapłatę z SC. W uzasadnieniu mamy opisane, że nie reagowałem na wezwania do zapłaty (było jedno), oraz nie podjąłem żadnej próby wpłaty na rzecz powoda. Oczywiście mam bankowe dowody wpłat. I teraz najważniejsze: W piśmie z Sądu mamy inne konta powoda, niż te które mam na fakturze! czyli jedynym dokumencie jaki mam z nr konta. Widocznie nie widzą moich wpłat.
Oczywiście doszło już do załączenia kosztów zastępstwa procesowego w kwocie 633zł.
Pytanie, czy składać sprzeciw?

oczywiście, składaj a swoją racje wyłożysz na sali sądowej,

Co ugram na złożeniu sprzeciwu? Nie pytam czy uda mi się nie płacić zaistniałego rzeczywistego zadłużenia. Po prostu Sąd utnie mi koszty zastępstwa procesowego? Jeśli przegram o ile mogą wzrosnąć koszty?

emsiol napisał:
Co ugram na złożeniu sprzeciwu?
czas na zorganizowanie reszty kwoty do spłacenia,
emsiol napisał:
Jeśli przegram o ile mogą wzrosnąć koszty?
nie wzrosną gdyż jak mniemam nakaz przyszedł z twojego SR,
emsiol napisał:
Po prostu Sąd utnie mi koszty zastępstwa procesowego?
jeżeli wykażesz że kwota pozwu była nie zasadna (tzn. częściowe spłacenie zobowiązania przed wytoczeniem powództwa)

hmm. Nie mój SR.
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód. Czyli miejscowość poza siedzibą jednej i drugiej strony.
Data złożenia pozwu 12.04.17
Data pierwszej wpłaty 19.06.2017
Data wydania nakazu zapłaty 29.06.2017
2ga wpłata 16.07.2017
Pismo z Sądu 05.07. Odebrane dziś.

emsiol napisał:
hmm. Nie mój SR.
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód. Czyli miejscowość poza siedzibą jednej i drugiej strony.
Data złożenia pozwu 12.04.17
Data pierwszej wpłaty 19.06.2017
Data wydania nakazu zapłaty 29.06.2017
2ga wpłata 16.07.2017
Pismo z Sądu 05.07. Odebrane dziś.

pytanie: czemu nie podałeś tego wcześniej - dziwne działanie?

ale wracając do wątku podtrzymuję swoje twierdzenie, składam sprzeciw i czekam na dalszy etap procesu w między czasie próbuje spłacić zobowiązanie,

Nawiążmy jeszcze do siedziby Sądu i kosztów ewentualnego wniesienia sprzeciwu.

Wnieść sprzeciw możesz również zwykłym listem. Nawet lepiej. Przeczytaj poradnik na stronie e-sądu.

@digiton, tylko, żeby nie pomyślał, że to "zwykły" w sensie na poczcie zwykły. Musi być polecony, nawet zalecałbym ZPO, chociaż to już ostrożność.

Dowgird napisał:
To jest www.e-sad.gov.pl gdzie możesz założyć swoje konto a wniesienie sprzeciwu nic nie kosztuje .

Założenie polecam ale robienie sprzeciwu bezpośrednio już nie.W przyszłości gdy wskoczy jakiś pozew to pocztą go nie otrzyma bo zaznaczy kontakt elektroniczny a takie coś można przegapić

karaczoch napisał:
Założenie polecam ale robienie sprzeciwu bezpośrednio już nie.
dlaczego nie?
karaczoch napisał:
W przyszłości gdy wskoczy jakiś pozew to pocztą go nie otrzyma bo zaznaczy kontakt elektroniczny a takie coś można przegapić
nie prawda, nie wprowadzaj w błąd,

robinson21 napisał:
dlaczego nie?

nie prawda, nie wprowadzaj w błąd,

Na pewno ?

Wymiana pism między pozwanym a sądem dokonuje się natomiast w sposób tradycyjny, chyba że pozwany pierwszy zainicjuje komunikację elektroniczną. W takim przypadku pisma wniesione później w formie tradycyjnej nie wywołują skutków procesowych.

6. Sposób komunikacji pozwanego z e-Sądem
Pozwany może dokonać wyboru sposobu komunikacji z e-Sądem:
1) w sposób tradycyjny – papierowy
albo
2) w formie elektronicznej - za pośrednictwem konta założonego w systemie teleinformatycznym
e-Sądu.
Dopóki pozwany nie wniesie pisma procesowego w formie elektronicznej, będzie komunikował się z eSądem
w formie tradycyjnej.
Skuteczne wniesienie pisma przez pozwanego w formie elektronicznej, poprzez konto użytkownika,
będzie decydowało o tym, że od tej pory jest to jedyna dopuszczalna forma kontaktu
pozwanego z e-Sądem.
Z momentem wyboru formy elektronicznej komunikacji z e-Sądem wszelkie postanowienia i zarządzenia
wydawane w toku postępowania będą uznane za doręczone z chwilą zalogowania się przez
użytkownika na jego koncie w e-Sądzie. Po zalogowaniu się na ekranie komputera pojawia się
komunikat, że nastąpiło doręczenie i następuje automatyczne przekierowanie do zakładki „Moje
doręczenia”. O oczekujących na doręczenie na koncie pozwanego orzeczeniach jest on informowany
pocztą elektroniczną na adres podany w formularzu rejestracyjnym.

W razie wyboru komunikacji elektronicznej z e-Sądem datą doręczenia pisma jest chwila pierwszego
zalogowania użytkownika (adresata korespondencji) na jego koncie, po umieszczeniu tam
doręczanego pisma lub – jeśli nie nastąpiło prawidłowe zalogowanie – data, w której upływa 14 dni od
daty umieszczenia pisma w systemie teleinformatycznym e-Sądu.

@karaczoch - przejście na korespondencję drogą elektroniczną odnosi się do każdej sprawy z osobna.

Zadecydowałem, że wniosę sprzeciw. W jedynym wezwaniu do zapłaty nie ma numeru konta do wpłat. Te w piśmie z Sądu jest sprzeczne z kontem z faktury. Dokonane wpłaty przed otrzymaniem wyroku z Sądu (połowa zadłużenia) nie są ujęte w wyroku.

I to koniecznie należy podnieść w sprzeciwie, że nie zostały ujęte.

I rozumiem, że daty podane przeze mnie w wątku nie są kluczowe?

Ostatnie pytanie w temacie bo właśnie konstruuję sprzeciw. W uzasadnieniu informujemy o przyczynach sprzeciwu. Czy dołączamy dowody potwierdzające dane fakty? Czy te dowody dopiero na rozprawę?

emsiol napisał:
Czy dołączamy dowody potwierdzające dane fakty? Czy te dowody dopiero na rozprawę?
nie musisz dołączać możesz je przedstawić na rozprawie,

Ciąg dalszy.
SR mojego miejsca zamieszkania wysłał mi dokumenty o przekazaniu sprawy do niego z kompletem dokumentów. Oczywiście w nich pozostałą kwotę do zapłaty na rzecz drugiej firmy i upragnione prawidłowe konto.
Z zapłatą wyrobiłem się w wyznaczonym terminie. A wczoraj dostałem zawiadomienie, że odbędzie się rozprawa. Po co? To standard?

Powrót