Pismo z sadu

• Autor wątku Autor wątku dawido2466
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawido2466

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Sad Rejonowy w Olkuszu I Wydzial Cywilny w sprawie z powództwa BNP Paribas
Bank Polska S.A. przeciwko
mzczenia z umów bankowychinnych dorecza odpis pisma powoda zakrestajac mu termin 2 tygodni na zlozenie na pismie ewentualnej odpowiedzi na pismo z podaniem wszelkich dalszych twierdzen i dowodów na ich poparcie istotnych dla rozstrzygniecia sprawy pod rygorem zwrotu pisma i pominiecia spóznionych twierdzen i dowodów.

Co w razie braku odpowiedzi z mojej strony

Możliwe uwzględnienie roszczenia objętego pozwem.

Czyli sprawa może trafić już do komornika czy jak

dawido2466 napisał:
Czyli sprawa może trafić już do komornika czy jak
Jeszcze nie. Tak jak wyżej - sąd może wydać wyrok zgodnie z twierdzeniami powoda zawartymi w tym przesłanym Panu piśmie jeżeli Pan się do tych twierdzeń nie odniesie. Może to skutkować uznianiem twierdzeń za przyznane. Czy wyrok będzie zaoczny czy nie to już kwestia tego czy Pan na wcześniejszym etapie postępowania zajął stanowisko w sprawie. Jeżeli takiego stanowiska Pan nie zajął sąd może wydać wyrok zaoczny. Od wyroku przysługuje apelacja a od wyroku zaocznego sprzeciw. Egzekucja komornicza to zasadniczo etap dopiero po uprawomocnieniu się wyroku.

Czyli jak będzie wyrok to będę miał jakiś czas na spłatę zadłużenia...

Czyli jak będzie wyrok to będę miał jakiś czas na spłatę zadłużenia.

Po uprawomocnieniu się wyroku i po nadaniu mu przez sąd z wniosku wierzyciela klauzuli wykonalności, należność objęta tym wyrokiem może być egzekwowana przez komornika. Tak będzie wtedy, gdy nie zapłacisz zasądzonej kwoty.

Chodzi mi czy po wydaniu wyroku będę miał 14 dni na spłatę

dawido2466 napisał:
Chodzi mi czy po wydaniu wyroku będę miał 14 dni na spłatę
jeżeli nie odpowiesz na pozew w ustalonym przez sąd terminie, sąd przyzna racje bankowi, zapadnie być może wyrok na twoją nie korzyść, od wydanego wyroku w terminie 7 dni możesz złożyć wniosek o sporządzenie uzasadnienia wyroku - opłata 100 zł -, po odebraniu odpisu wyroku wraz z uzasadnieniem będziesz miał 14 dni na wniesienie apelacji, jak ją wniesiesz sprawa w II instancji może potrwać minimum 3 miesiące, dodam więcej grając na czas czyli odbierając pisma z sądu jak i wysyłając pisma do sądu w określonym terminie możesz zyskać duuuuuużo czasu, zatem po wydanym wyroku jeżeli nic nie będziesz robił w tej kwestii, wyrok może uprawomocnić się po około 21 dniach.

robinson21 napisał:
możesz zyskać duuuuuużo czasu
Z tym, że nie ma nic za darmo za apelację trzeba zapłacić i w efekcie do spłaty będziesz miał więcej.
No i oczywiście cały czas naliczają się odsetki za zwłokę.
W szczególności może się okazać, że bardziej opłacalne jest wzięcie kredytu/pożyczki i jak najwcześniejsza spłata zobowiązań.

Czyli jeśli nie odpowiem na pismo które jest wymienione wyżej to sąd wyda wyrok i sprawa trafia do komornika?

Finalnie tak. Jeśli roszczenie jest zasadne, to wnoszenie jakichkolwiek zarzutów z twojej strony które nie wpływają na zasadność, to jedynie gra na zwłokę i odwleczenie w czasie.

Czyli po jakim czasie może pojawić się komornik

Dodam że czas mam do 19.05

Na złożenie pisma

dawido2466 napisał:
Na złożenie pisma
dawido2466 napisał:
Dodam że czas mam do 19.05
masz czas do złożenia odpowiedzi na pozew, a czy analizowano treść pozwu, załączników pod kątem formalnym i prawnym, czy bank jako powód działał w myśl prawa bankowego, prawa cywilnego, czy zadano sobie pytanie, czy rzeczywiście pisma dołączone do pozwu czyli załączniki wskazują na to na co powołuje strona przeciwna itd, czy w ogóle udano się po pomoc do zawodowego pełnomocnika który oczywiście zna się na takich sprawach i wie czego szukać w dokumentach, obawiam się że chcesz poddać sprawę walkowerem a to Twój błąd. Zadając ciągle te same pytania kiedy komornik oznacza, że się poddałeś lub olałeś sprawę, takie mam wrażenie i zaznaczam nie mam nic do twojej osoby.

Czyli po jakim czasie może pojawić się komornik

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w postach wcześniejszych. Przeczytaj je ponownie ze zrozumieniem treści.

Powrót