Pismo z ultimo do zmarlego ojcs

• Autor wątku Autor wątku Lusek30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lusek30

Witam.
W czerwcu zmarl moj tata, a tydzien temu przyszlo do niego pismo z ultimo. Z tego co wiem tata przyjmowal ich pisma, ale mowil, ze na nie nie reaguje bo nie wie co to jest a dlugow rzekomo nie ma. Ja chcac sie dowiedziec o jakie dlugi chodzilo, zalogowalwm sie po numerze klienta na ultimo. I okazalo sie, ze są tam dwa zasluzenia.
Dokumenty jakie udalo mi sie pobrac z ich strony dołaczam w zalaczniku.
Pytanie teraz co z tym robic. Dogadywac sie? Splacac? Nie mam pewnosci czy tata dostal sadowy nakaz zaplaty. Raczej nie, bo emerytury nie mial zajetej przez komornika itp.
Nie za bardzo wiem jak rozwiazac teraz ta sprawe

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Spadek przyjalem poniewaz jest to wykupione mieszkanie. Siostry przyrodnie rowniez przyjely. Z tym, ze one nie chca mieszkania i maja przeniesc swoje udzialy w darowiznie na mnie, w zamian za gwarancje, ze nie beda splacac zadnych dlugow ojca. Pytanie, czy leoiej czekac na ruch ultimo, czy splacic i moec z glowy.

Ja osobiście bym zapłaciła. Nie narazisz się na dodatkowe koszty, albo nakaz zapłaty a w konsekwencji komornika. A przede wszystkim nikt nie będzie do Ciebie wysyłał pism i dzwonił. Firmy takie jak Ultimo potrafią być upierdliwe. Na koniec dobrze gdybyś uzyskał informacje, że wszystko masz już spłacone, żeby nie było sytuacji, że za x lat inna forma windykacyjna kupi portfel wierzytelności, z tym zobowiązaniem, a tak się niestety zdarza.

Ultimo powołuje się na nr umowy z 2004r. a nie na tytuł egzekucyjny, zgodnie z prawem art 117 par2 ze znaczkem 1, nie mogą żądać zapłaty przedawnionych roszczeń wobec konsumenta.
Moim zdaniem nie płać, czekaj na reakcje ultimo, jak wezwą cię do zapłaty(co moim zdaniem jes pogwałceniem wyżej powołanego przepisu prawa), to powoła się na nie i spawa zamknięta.

Po pierwsze nie odbierać korespondencji nieprzeznaczonej do ciebie. Odsyłasz z adnotacją adresat zmarł.

Powrót