pismo

• Autor wątku Autor wątku marta83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta83

Użytkownik
Odpowiedzi
130
dostałam od firmy windykacyjnej pismo ze zamierzają wystawić moje i informacje o zadłużeniu do informacji publicznej w internecie gazecie i innych środkach masowego przekazu. Czy maja do tego prawo?

Windykacja nie ma prawa tego zrobić, jest to zwykłe straszenie dłużnika aby wymusić na nim odzyskanie długu, windykator to urzędnik który pośredniczy w odzyskaniu długów pomiędzy wierzycielem czyli bankiem, a dłuznikiem. Możesz ten fakt zgłośić na policję, postępowanie takie jest niezgodne z prawem.

Ostatnia edycja:
Tak mi sie wydawało ze istnieje cos takiego jak ochrona danych osobowych. A proszę mi jeszcze powiedziec na jaki artykuł moge sie w tej sprawie powolac?Dziekuje za odpowiedź

To nie do końca prawda - istnieją instrumenty pozwalająca na zgodne z prawem upublicznienie danych dłużników.

Hmmm to w takim razie teraz juz sama nie wiem co robić

Karol Sienkiewicz napisał:
To nie do końca prawda - istnieją instrumenty pozwalająca na zgodne z prawem upublicznienie danych dłużników.
te instrumenty to biura informacji gospodarczej. Nie ma możliwości ujawniania danych osobowych w prasie jak również w internecie, a jeżeli ktoś to zrobi to grozi mu za to odpowiedzialność prawna...

te instrumenty to biura informacji gospodarczej.
Nie tylko.

Nie ma możliwości ujawniania danych osobowych w prasie jak również w internecie
O doprawdy ?
A to niby co jest:
giełda długów, wierzytelności, rejestr dłużników, dłużnik, licytacja, gieldadlugow.com.pl i jeszcze parę innych. Wpisz sobie do googla "giełda długów" to zobaczysz ile tego jest.
Wystarczy że informację o długu i dłużniku opublikuje się pod pretekstem zamiaru sprzedania wierzytelności.

jeżeli ktoś to zrobi to grozi mu za to odpowiedzialność prawna...
Tia... Powiedzmy.

Powrót