PIT 0 umowa netto na umowie

• Autor wątku Autor wątku aa112233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aa112233

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Piszę z zapytaniem odnośnie pitu dla osób ponieżej 26 roku życia. Mam 22 lata, pracuję na umowę zlecenie i na umowie mam podaną kwotę netto. Za okres od sierpnia do grudnia nie dostawałem dodatku co miesiac do pensji. Po otrzymaniu pitu wychodzi mi kwota taka sama jak rok temu.Czy ulga mi przysługuje i pracodawca powinien mi wypłacać dodatkową kwotę wraz z wypłatą?

aa112233 napisał:
na umowie mam podaną kwotę netto
Netto, czyli do ręki. Taką kwotę otrzymywałeś ?
aa112233 napisał:
Za okres od sierpnia do grudnia nie dostawałem dodatku co miesiac do pensji
Jakiego dodatku ?
aa112233 napisał:
.Czy ulga mi przysługuje i pracodawca powinien mi wypłacać dodatkową kwotę wraz z wypłatą?
Jaka ulga ?

Tak taka kwotę otrzymywałem.
W okresie od sierpnia do grudnia, powiedziano nam że ten podatek zostanie nam zwrócony wraz z pitem. Jednak wraz z pitem wyszła taka sama kwota jak rok temu.
Pisząc dodatek miałem na myśli kwotę zwolnioną z podatku.
Jeżeli chodzi o ulgę chodziło mi o podatek 0 dla młodych.
Jestem ciekaw czy wraz z podatkiem 0 dla osob poniżej 26 roku życia powineniem otrzymać większą kwotę wynagrodzenia lub większy zwrot w picie. Wiem, że osoby zatrudnione na umowę zlecenie są obięte zwolnieniem z podatku, lecz nigdzie nie ma wzmianki o umowie zleceniu na kwote netto. Mam znajomych z innych firm, którzy normalnie dostają na takiej umowie zwrot w picie i od początku tego roku dostają zwrot podatku wraz z pensja.

Nie ma żadnego dodatku, masz umowę w kwocie netto, zleceniodawca taką płaci.
Dla zrozumienia;
aa112233 napisał:
zy wraz z podatkiem 0 dla osob poniżej 26 roku życia powineniem otrzymać większą kwotę wynagrodzenia lub większy zwrot w picie
Nie.

Gdybyś dobre pół roku temu nie złożył oświadczenia o niepobieraniu przez zleceniodawcę zaliczek na podatek pit, to te trafiłyby teraz do ciebie.

Powrót