PIT 11 - zaliczka a koszty uzyskania

• Autor wątku Autor wątku RP48
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

RP48

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
otrzymałem pit-11 -
kwota przychodu 2500 zł
dochodu 1970 zł
koszty uzyskania przychodu - 530 zł
zaliczka pobrana przez płatnika - 40 zł

Nie rozumiem czym są te koszty uzyskania przychodu.
Dlaczego zaliczka pobrana jest tak mała?
I czy to oznacza, że dostanę zwrot tylko tych 40 zł?
Nie powinno to być około 19% zarobionej kwoty?

koszty uzyskania przychodu sa stale i zalezne od tego czy pracujesz w tej miejscowosci co zaklad pracy czy w innej
Jest to stala kwota mnozona przez miesiace pracy
Zaliczka jest tak mala bo kwota do prawie 3500 jest zwolniona z podatku.
Podatek liczy sie dochod x 19% minus pięćset ileś zł

Nie koniecznie dostaniesz zwrot tych 40 zł, jezeli platnik/platnicy dokonali nadplaty, a nie masz nic do odlizcenia to nie dostaniesz zwrotu. Jezeli bedzie niedoplata to bedziesz musial doplacic podatek.
Weź PIT 37 i sobie sprawdz. Wypelnij sobie rubryki. Zrob odliczenia o ile masz.
I wylicz podatek dochod x 19% minus te piećset zl (ile doklanie w tym roku to nie wiem , ale mysle, ze latwo znajdziesz w internecie)

Zasadnicze pytanie, czego dotyczy ten PIT-11, umowa o pracę, czy też zlecenie lub umowa o dzieło, za jaki okres, czy były składki ubezp. społecznego i zdrowotnego.
Bo jakoś dziwnie mi wyglądają tylko te cztery kwoty. :)

werty10 napisał:
I wylicz podatek dochod x 19% minus te piećset zl (ile doklanie w tym roku to nie wiem , ale mysle, ze latwo znajdziesz w internecie)
Tak, tylko że 19% z niecałych 2000 tysięcy jest mniejszy od 500 zł. Więc jeśli to się mieści w tej kwocie wolnej od podatku, a pracodawca ją uwzględnił, to dlaczego w ogóle figuruje na picie 40 zł tej zaliczki odprowadzonej?

Janusz M. napisał:
Zasadnicze pytanie, czego dotyczy ten PIT-11, umowa o pracę, czy też zlecenie lub umowa o dzieło, za jaki okres, czy były składki ubezp. społecznego i zdrowotnego.
Bo jakoś dziwnie mi wyglądają tylko te cztery kwoty. :)
Umowa o pracę, za okres około 1,5 miesiąca w wakacje,
odprowadzone składki na ubezpieczenie zdrowotne (124zł) i społeczne (332zł).

Czyli na przykład jeśli bym pracował w wielu zakładach pracy
i każdy by nie zapłacił zaliczki przez kwotę wolną od podatku,
to musiałbym jeszcze dopłacić fiskusowi?

Czy każdy pracodawca uwzględnia tę kwotę wolną od podatku
czy niektórzy odprowadzają całość? Czekam jeszcze na PIT-11
od firmy u której również pracowałem, ale na umowę zlecenie.

Ostatnia edycja:
Jeśli to była umowa o pracę na 1 1/2 miesiąca, to koszty uzyskania (530 zł) są bzdurne i "wyssane z palca". Powinny wynosić dla pracownika miejscowego 222,50 zł, a dla dojeżdżającego 278,12 zł.
Uważam, że temat nie jest prawdziwy a teoretyczny. :)

Był okres umowy próbnej w niepełnym wymiarze próbnym (tylko weekendy), chyba 1/8 etatu oraz 1,5 miesiąca pełnego etatu.

PIT-11 z takimi właśnie danymi dostałem parę dni temu.

RP48 napisał:
Był okres umowy próbnej w niepełnym wymiarze próbnym (tylko weekendy), chyba 1/8 etatu oraz 1,5 miesiąca pełnego etatu.

PIT-11 z takimi właśnie danymi dostałem parę dni temu.
Co jeszcze się Panu "przypomni"?
Podtrzymuję to, co napisałem - kup jest błędne.
W zeznaniu rocznym należy je skorygować zgodnie z ustawą i wpisać właściwe. Inaczej US uzna zeznanie za błędne.
Co do zaliczki na podatek, to jeśli było minimalne wynagrodzenie, to powinna wynosić 39 zł, ale do zeznania rocznego należy wpisać taką, jaką podał pracodawca. To samo dotyczy składek ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego.

Rozumiem, dziękuję za pomoc, zwrócę się do zakładu pracy, żeby wyjaśnili te koszty uzyskania.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót