Pit 11

• Autor wątku Autor wątku Martaqqq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martaqqq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie dotyczące Pitu 11 pierwszy raz mam stycznosc z pitem i nie mam pojecia jak obliczyc sobie sama jaki wyniesie zwrot jesli w ogole jakis będzie.Prosiłabym o jakiś wzór na przyszłośc żebym wiedziała bo nigdzie nie moge znależć;/ była to praca na umowe zlecenie pracowałam tam nie całe 2 miesiące:PRZYCHÓD:1 854,42 KOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODÓW:370,89 DOCHÓD:1483,53 ZALICZKA POBRANA PRZEZ PŁATNIKA :267

Zwrot = 267 zł
Obliczanie podatku:
18% od podstawy minus 556,02 zł
U ciebie podstawą jest dochód, czyli 1484 zł. Podatek należny jest liczbą ujemną, więc wynosi 0. Zatem nadpłata jest równa kwocie zaliczki, odprowadzonej na poczet podatku.

a dlaczego minus 556,02 to jest jaks stala kwota ktora sie odejmuje, skad to sie wzielo,:)?

To kwota zmniejszająca podatek.

a juz wiem sprawdzilam :) to zalzey od dochodu jezeli jest do 85 528zl to jest kwota zmniejszajaca te 556,02 :) a np jak przegladalam sobie PITy rodzicow to od czego zalezy podstawa dochodu ,,U ciebie podstawą jest dochód,'' a moze byc cos innego podstawa od czego to zalezy?

a jesli podatek nalezny wyjdzie na plusie to co wtedy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zawsze jest to dochód, ale ty nie masz żadnych odliczeń od niego ( ZUS, internet...), więc u ciebie jest to pozycja wynikająca wyłącznie z różnicy między przychodem a kosztami uzyskania przychodu.
Podatek należny nie może być ujemny - wtedy wpisuje się zero. Dodatni to dodatni.
Zobowiązanie podatkowe oblicza się z różnicy między podatkiem należnym a kwotą zaliczek pobranych przez płatnika na poczet podatku.
Zależnie od tego, jaka wyjdzie różnica - powstaje niedopłata, nadpłata albo 0.
Niedopłatę trzeba wpłacić do US, a nadpłatę US zwraca podatnikowi.
Ten "zerowy" podatek ułatwia liczenie, bo nadpłata jest dokładnie kwotą wpłaconych zaliczek.

Martaqqq
Kobieta.gif
Forum to nie czat. Proszę korzystać z (do 20 minut od napisania postu).

Powrót