PIT-2 a wysokość wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku xulll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xulll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Hej, dostałam właśnie z pracy do uzupełnienia PIT 2. Zanim go wyślę do księgowości, chciałabym rozwiać moje wątpliwości...

Mam na umowie o pracę wpisaną kwotę netto. Czy podpisując PIT 2 wpłynie to jakoś na moją pensję? Czy gdybym miała brutto to dostawałabym więcej? Dodam jeszcze, że pierwszą umowę miałam brutto, PIT podpisywałam wtedy w 2021 i w lipcu tego roku miałam "podwyżkę" z tytułu zmian podatkowych. Od września podpisałam nową umowę na kwotę netto. No i trochę się obawiam, czy przez to nie będę coś stratna? Czytam google, szukam info i niestety nic nie znalazłam...

No i trochę się obawiam, czy przez to nie będę coś stratna?
Umowa podpisana na kwotę netto czyli kwotę do wypłaty. Tak jak masz na umowie - tyle dostaniesz.

Ja też dostałem taki pit 2. ja na umowie mam kwotę brutto.

@xulll - jaka to jest umowa? O pracę? Zlecenie?

Podejrzewam, że umowa zlecenie dla osoby do 26 roku życia - więc PIT-2 nie ma żadnego wpływu.
Ale... gdyby to była umowa o pracę to lepiej wszystkie oświadczenia wycofać - wtedy pracodawca musiałby podnieść brutto by netto było zgodne z umową.
A wyższe brutto - to wyższe składki emerytalne wyższe zasiłku z ZUS itp. "zyski" poza płacowe.
Bo... netto zawsze będzie takie same zgodnie z umową.

Powrót