Pit 2

• Autor wątku Autor wątku Kikka26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I co wynika z tego info?

"Każdy pracodawca ma obowiązek pobierania z wynagrodzenia pracownika zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych."

"Oświadczenie to jest zatem podstawą dla zakładu pracy do stosowania kwoty wolnej w zaliczkach."

Ale problem polega na tym co jest w treści tego oświadczenia. PIT-2(6) składany do tej pory pozwala na zmniejszenie miesięcznej zaliczki na podatek dochodowy według art 27 ust 1b pkt 1 ustawy.

Czy możesz mi powiedzieć jaka wartość zmniejszenia zaliczki wynika z art 27 ust 1b pkt 1?

Oświadczenie może być ważne ale tylko w swojej treści, a ta aktualnie nie przystaje do obowiązujących przepisów podatkowych.

neolodz napisał:
Podpinam się pod temat.
Moje miesięczne dochody miesięczne brutto z umowy o pracę kształtują sie w granicach od 3200 do 4800 to zależne jest od nagodzin czy dodatków z ZFŚS,czy w moim przypadku warto skłaać pit2 bo już się gubię w tym wszystkim
adrugie pytanie dotyczy tego samego tematu tylko jeśli chodzi o matkę samotnie wychowującą dziecko powyżej 18 roku życia,czy w przypadku złożenia pit2 nie bedzie mogła odliczyc uligi na dziecko w picie rocznym?

Najpierw zapytaj pracodawcę czy już nie składałaś PIT-2 w momencie zatrudnienia. Jeśli nic nie zmieniło się (nie masz innych dochodów opodatkowanych wg skali) to PIT-2 jest nadal aktualne

PIT-2 nie ma żadnego wpływu na wspólne rozliczenie z dzieckiem.

I co wynika z tego info?
Jak zwykle nic.

Pablo1979 napisał:
Witam chciałbym się dowiedzieć co ja mam robić mam umowę o pracę podstawa 3700 plus premia miesięczna 10% podstawy czyli 370 razem 4070. Nie mam innych dochodów. Czy dla mnie coś się zmienia mam składać ten PIT 2 ?

Najpierw sprawdzić czy już nie składałeś przy zatrudnieniu się. Jeśli nic się nie zmieniło, to nic nie robisz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A ja prócz uop mam dg, ale zawieszoną. Mogę złożyć PIT 2, bo dochodów nie mam, mogę tez nie składać , bo mam dg. Co jest dla mnie bardziej opłacalne ?

Dołączam sie do pytania o Pit2 - nie mogę go złozyc jesli osiągam dochody z najmu. Ale z tego co wiem, nie dotyczy to najmu rozliczanego ryczałtem. Czy to prawda?

BETTI_NUKA napisał:
Dołączam sie do pytania o Pit2 - nie mogę go złozyc jesli osiągam dochody z najmu. Ale z tego co wiem, nie dotyczy to najmu rozliczanego ryczałtem. Czy to prawda?

Tak, prawda. Jeśli to najem opodatkowany ryczałtem (innego w tym roku nie może być) i masz 1 umowę o pracę, nie masz renty/emerytury to składaj PIT-2 w zakładzie pracy - chyba że już przy rozpoczęciu zatrudnienia to zrobiłaś.

parasoll.ka napisał:
Tak, prawda. Jeśli to najem opodatkowany ryczałtem (innego w tym roku nie może być) i masz 1 umowę o pracę, nie masz renty/emerytury to składaj PIT-2 w zakładzie pracy - chyba że już przy rozpoczęciu zatrudnienia to zrobiłaś.

Czy jeśli prowadzę najem i rozliczam się ryczałtem a mam dwa etaty (umowy o pracę) to już nie mogę złożyć PIT2? Z tego co zrozumiałem, to PIT2 mogę złożyć tylko u jednego pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Agnieszka3M napisał:
a nie dopiero w 2023?

Tak, prawda - jeśli to kontynuacja najmu prywatnego to jeszcze 2022 na zasadach ogólnych, ale tylko przy kontynuacji zasad ogólnych.
Pytająca podała że rozlicza najem ryczałtem czyli w 2022 nie może przejść na zasady ogólne.

Ale namieszali.

calvxrr napisał:
Czy jeśli prowadzę najem i rozliczam się ryczałtem a mam dwa etaty (umowy o pracę) to już nie mogę złożyć PIT2? Z tego co zrozumiałem, to PIT2 mogę złożyć tylko u jednego pracodawcy.

W tym przypadku (dwie umowy o pracę) PIT-2 składasz tylko w 1 zakładzie pracy. korzystniej - w tym w którym masz większe wynagrodzenie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót