PIT 2012 matka samotnie wychowująca?

• Autor wątku Autor wątku Karolina15243
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolina15243

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam, mam pytanie:
1. Jestem panna, mam córkę, mieszkam z ojcem dziecka lecz nie jestesmy malzenstwem, mieszkamy tylko w 3, czy powinnam rozliczac sie indywidualnie czy jako osoba samotnie wychowujaca dziecko?

2. Czy jak w danym roku np. 2013 przez cale 12 miesiecy bede miała urlop wychowawczy, i bede pobierac z gminy 477zł (wychowawczy +rodzinne) to pracodawca wystawi mi pit11 za 2013?bo przeciez swiadczenia z gminy nie wliczaja sie do deklaracji pit. a z pracy nie dostane pensji?
to bedzie znaczyło, że za 2013 nie bede mogla rozliczyc sie z ulgi prorodzinnej jak nie bede miala dochodu i nie bedzie z czego obliczyc podatku?:rolleyes:

1. Indywidualnie. Nie wychowujesz samotnie dziecka.
2. Nie ma dochodu, nie ma PITu.
Karolina15243 napisał:
a 2013 nie bede mogla rozliczyc sie z ulgi prorodzinnej jak nie bede miala dochodu i nie bedzie z czego obliczyc podatku?
No nie. Ale i tak nie wiemy czy spełniasz kryteria do ulgi, od tego roku zmieniły się przepisy.

Tak myślałam, ze indywidualnie, choc namawiano mnie na ta drugą opcje. Jestem zaznajomiona ze zmianami w przepisach, kwalifikuje sie, dlatego pytałam 'tylko' o wybór sposobu opodatkowania.

Witam,
jestem rozwiedzioną matką trójki dzieci. Dwoje dzieci mam z nie istniejącego już małżeństwa, które w zeszłym roku podatkowym mieszkały ze mną i wychowywałam je sama. W lipcu zeszłego roku urodziłam trzecie dziecko i od tego czasu tworzę wspólne gospodarstwo domowe z moim partnerem, jednak WSPÓLNIE wychowujemy jedynie nasze wspólne dziecko. W wychowanie dwójki moich dzieci partner nie ingeruje, nie łoży na nie, jestem jedyną osobą, która dba o ich rozwój intelektualny i emocjonalny. W związku z tym mam pytanie: w jaki sposób powinnam rozliczyć się z fiskusem za rok poprzedni: jako matka samotnie wychowująca dzieci ? Jeśli tak to powinnam ująć jedynie dwójkę dzieci, które wychowywałam samotnie? Na trzecie dziecko mogę wtedy skorzystać z ulgi prorodzinnej?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Proszę o pomoc.

Naprawdę nikt nie umie mi pomóc?

Ciężko będzie przekonać kogokolwiek, a już na pewno urzędnika w US, że w Twojej sytuacji można Cię uznać za osobę samotnie wychowującą dzieci.

Czytałam na stronach poświęconych PIT, że teoretycznie wystarczy jeden dzień w roku żyć jak samotna matka, aby móc się tak właśnie rozliczać, poniewaz ustawa jest niedoprecyzowana. Chodzi mi o to, czy będąc pół roku samotną matką dwójki dzieci, a następne pół roku wychowując teoretycznie trójkę dzieci z partnerem mogę rozliczyć się jako samotna czy nie. i czy mogę wtedy ująć trójkę dzieci, czy dwójkę.... Czy ktoś ma jakiś pomysł poparty jakimś paragrafem, który można pod to ewentualnie podciągnąć?

Wg mnie udowodnienie ze przez pewien okres czasu byłas samotnie wychowujaca bedzie trudne, urzedowi 'na reke' jest taka sytuacja jest jaka masz teraz - że żyjesz w związku. ja bym nie ryzykowała na twoim miejscu i za całą trójke rozliczyła sie indywidualnie, zaznaczajac PIT 0 ulge prorodzinna...

Powrót