PIT-2021 samotny rodzic dochód powyżej 112 tys

• Autor wątku Autor wątku pytająca99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytająca99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

prośba o pomoc. Nie mam telewizora, w necie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi, a od nadmiaru czytania artykułów na ten temat puchnie mi już głowa.

Od 15 lat rozliczałam się wspólnie z dzieckiem i korzystałam zawsze z ulgi prorodzinnej (nawet wtedy gdy mój dochód przekraczał 112 tys).

Dzisiaj po zalogowaniu się na stronę rządową wyczytałam, że jeśli przekraczam dochód 112 tys, nie mogę już naliczyć ulgi na dziecko. Pytanie czy nie mogę jej naliczyć w całości czy mogę za miesiące gdzie dochód nie przekraczał 112 tys?

Moje pytanie brzmi jak mam się rozliczyć za 2021:

1) indywidualnie (jak singiel) z zastosowaniem nowej stałej ulgi 1500 zł bez związku z dochodem

2) wspólnie z dzieckiem ale już bez naliczania ulgi (bo dochód jest powyżej 112 tys) lub z naliczeniem jej tylko za miesiące w których dochód nie przekraczał 112 tys?

dochód - 161004,18
zaliczka pobrana przez płatnika - 14090
koszt uzyskania przychodów - 3600

Z góry dziękuję za pomoc.

Strona https://epit.podatki.gov.pl/ właśnie się wysypała, więc nie mogę sprawdzić różnych wariantów rozliczenia.
Ta ulga stała 1500 zł to chyba dopiero od 2022 wchodzi?

Zatem cały czas nie wiem czy:
- rozliczać się wspólnie z dzieckiem z ulgą prorodzinną (za ile miesięcy mi przysługuje?)
- rozliczać się wspólnie z dzieckiem bez ulgi prorodzinnej
- rozliczać się samodzielnie z ulgą prorodzinną (za ile miesięcy mi przysługuje?)
- rozliczać się samodzielnie bez ulgi prorodzinnej

Już wiem ale piszę dla innych - rozliczamy się nadal jako rodzic samotnie wychowujący bez naliczania ulg na dziecko.

W rozliczeniu za 2022 będzie dopiero gruba rozkminka :)

Powrót