Pit- 2021

• Autor wątku Autor wątku DanielKoczupinda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DanielKoczupinda

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam, czy ktoś mi by policzył czy będzie zwrot czy dopłata?

Pozycje z PIT-11

28. Kratka w pkt 3 się znajduje
29. 67 984,33
30. 3 600
31. 64 384,33
33. 4 288

75. 9 320,64
78. 4 546,41

Zapomniałem, bo ustaliłem z partnerką, że to ja wezmę całą ulgę na dziecko. Żyjemy w związku nieformalnym, a partnerka opiekuje się naszym dzieckiem. Chodzi mi o ten zwrot ulgi na dziecko coś takiego te ponad tysiąc zl. To ile w tym przypadku to wyniesie?

Nie przysługuje ci ponieważ przekroczyłeś limit 56 tys

Jak jak jak? Czyli nie mogę przyjąć ulgi na dziecko musi to zrobić partnerka która ma zerowy dochód? Ona wtedy dostanie całość tej ulgi ?

Partnerka ma zerowy dochód i jest zarejestrowana w urzędzie pracy jak bezrobotna

Ostatnia edycja:
Żeby uzyskać ulgę trzeba mieć jakikolwiek dochód. Inaczej mówiąc : Jeżeli podatnik nie ma żadnych dochodów, od których odprowadza podatek dochodowy, nie może skorzystać z ulgi na dziecko.
Chyba że partnerka pobiera zasiłek dla bezrobotnych.

Ostatnia edycja:
Czyli, że co? Kompletnie nic nie dostaniemy jeśli chodzi i zwrot ulgi na dziecko? Nie ma na co liczyć nawet...

No cóz, są warunki których nie spełniasz. Nie jeste w związku małżeńskim + przekroczyłeś limit dochodu.

Dochód uprawniający do ulgi nie został przekroczony.
Dochód po odliczeniu społecznych = 55063,69.

Można skorzystać z ulgi prorodzinnej na jedno dziecko.

Rozliczenie po uwzględnieniu ulgi na dziecko nadpłata podatku = 1111,00 zł

Ostatnia edycja:
Czyli jednak mogę skorzystać z ulgi na dziecko w kwocie 1112,04.

Na sto procent będzie zwrot?

I tak to jednak oddam dla jakiejś księgowej niech to policzy.

Już 2 osoby co się niby znają na rozliczeniach nie potrafią mi odpowiednio rozliczyć xD.

Jedna osoba co na co dzień rozlicza pity mówi, że mi przekracza dochód, a druga że nie przekracza... Sam już nie wiem, więc wolę w 100% raz jeszcze się upewnić, że zwrot będzie na pewno.

Jedna Pani księgowa u nas w firmie - nie wiem skąd Ci ludzie biorą papiery.... mi mówię, że

Nie przysługuje mi ponieważ przekroczyłem limit 56 tysięcy

Nigdy nie rozliczała po odjęciu tych społecznych bo niby urzędy różnie biorą to pod uwagę... te społeczne

Sam już nie wiem co o tym myśleć, bo to jest dla mnie nie do pomyślenia że urząd różnie może brać pod uwagę te społeczne... Albo kpina? Albo nie wiedza?

Limit do ulgi prorodzinnej...

Ustawa o pdof.

Limit dochodu do ulgi prorodzinnej....
Art. 27F...
2a. Za dochody, o których mowa w ust. 2 pkt 1, uważa się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym, do których mają zastosowanie zasady opodatkowania określone w art. 27, art. 30b i art. 30c, pomniejszone o kwotę składek, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a.

Art. 26 ust. 1 pkt 2...

Art. 26. 1.

2) składek określonych w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych:
a) zapłaconych w roku podatkowym bezpośrednio na własne ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe oraz wypadkowe podatnika oraz osób z nim współpracujących,
b) potrąconych w roku podatkowym przez płatnika ze środków podatnika.....

Nadal uważam, że możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej, bo nie masz przekroczonego limitu = 56000,00

Powrót