Drodzy Forumowicze,
Zwracam się o poradę i pomoc. W dniu 03.01.2013 roku złożyłem w Urzędzie Skarbowym w Warszawie formularz ZAP-3, aktualizując swój obecny adres zamieszkania. Wobec faktu, iż na stałe zamieszkuję w Warszawie, chciałem móc rozliczać się w miejscu aktualnego pobytu. Wypełniając wniosek ZAP-3, urzędnik poinformował mnie, że w tym roku będę mógł już rozliczyć się w nowym urzędzie skarbowym.
W dniu dzisiejszym, miałem zamiar złożyć PIT-37 w urzędzie w Warszawie. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, urzędnicy odmówili mi przyjęcia zeznania podatkowego, argumentując, iż aktualizacja adresu zamieszkania została dokonana w nowym roku podatkowym. Polecono mi złożyć PIT-37 w poprzednim urzędzie skarbowym czyli w Gdańsku. Pragnę zaznaczyć, że na dzień 31.12.2012 roku zamieszkiwałem na terenie Warszawy. Aktualizacja danych odbyła się kilka dni później, aczkolwiek już w 2013 roku. W trakcie dyskusji w urzędzie, pracownicy kilkukrotnie zmieniali zdanie co do poprawności miejsca składania zeznania. Pani urzędnik twierdziła, że powinienem rozliczyć się już w Warszawie, a Pan urzędnik, że w poprzednim urzędzie. Ostatecznie, zeznanie nie zostało złożone.
Po dwukrotnym kontakcie z Krajową Informacją Podatkową, sytuacja była bardzo podobna do tej, która zaistniała w urzędzie. Pracownicy infolinii nie wyrażali przekonania co do poprawności wyrażanych porad. Za pierwszym razem polecono mi rozliczyć się w poprzednim urzędzie skarbowy. W trakcie drugiego kontaktu, konsultant poradził złożenie zeznania podatkowego w nowym urzędzie skarbowym.
Bardzo proszę o kompetentne informacje gdzie ostatecznie powinno zostać prawidłowo złożone zeznanie podatkowe.
Pozdrawiam,
Karol