PIT-37 oraz ZAP-3

• Autor wątku Autor wątku koniu90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koniu90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
Mam taka sprawe. W tym roku przed kilkoma dniami po raz pierwszy sie rozliczalem i zapomnialem przy skladaniu pit-37 zlozyc deklaracji zap-3 czyli info o nr konta. Czy moge ta deklaracje jeszcze doniesc czy juz zwrot podatku z pit ktory zlozylem pojdzie przekazem pocztowym czy moze zdaza to zaakceptowac i wyslac na konto
Pozdrawiam

Witam,
Piszę w tym wątku,żeby nie zakładać nowego podobnego.
Mam dwie sprawy:
1. rozliczenie za 2012r. – sprawa wygląda tak: w 2012r. pracowałam na zleceniu w mieście A w woj. Dolnośląskim, składki (zaliczki na podatek) były odprowadzane do Urzędu Skarbowego w mieście B w woj. Dolnośląskim, teraz mieszkam w mieście C w woj. Lubelskim – moje pytanie: gdzie powinnam złożyć pit 37? Do US w mieście C (gdzie aktualnie mieszkam), czy do US w mieście B (gdzie były odprowadzane składki)? I czy jeżeli do US w C, to czy wystarczy złożenie druku ZAP 3 i pit 37? I czy przy zarobkach poniżej 3 tys. zł rocznie mam sobie wpisać w polu podatek 0 zł?
2. druga sprawa – ulga na dziecko (czyli na mnie), którą chcą odliczyć moi rodzice – sprawa wygląda tak: ulga jest możliwa, bo nie osiągnęłam 3 tys. rocznie, ale od stycznia do czerwca uczyłam się, w czerwcu skończyłam szkołę i od połowy października podjęłam naukę w policealnej szkole, gdzie mam status słuchacza. Czy możliwe jest odliczenie za miesiące od stycznia do czerwca, a potem od października (czy może listopada) do grudnia? Jak to jest z tym statusem słuchacza w szkole policealnej (dodam, że jest to dwuletnia szkoła, prywatna, wpisana do KRS)?

koniu90 napisał:
Witam
Mam taka sprawe. W tym roku przed kilkoma dniami po raz pierwszy sie rozliczalem i zapomnialem przy skladaniu pit-37 zlozyc deklaracji zap-3 czyli info o nr konta. Czy moge ta deklaracje jeszcze doniesc czy juz zwrot podatku z pit ktory zlozylem pojdzie przekazem pocztowym czy moze zdaza to zaakceptowac i wyslac na konto
Pozdrawiam

Urząd Skarbowy aż tak szybko nie działa ;) ale złóż deklaracje jak naszybciej.

Drodzy Forumowicze,

Zwracam się o poradę i pomoc. W dniu 03.01.2013 roku złożyłem w Urzędzie Skarbowym w Warszawie formularz ZAP-3, aktualizując swój obecny adres zamieszkania. Wobec faktu, iż na stałe zamieszkuję w Warszawie, chciałem móc rozliczać się w miejscu aktualnego pobytu. Wypełniając wniosek ZAP-3, urzędnik poinformował mnie, że w tym roku będę mógł już rozliczyć się w nowym urzędzie skarbowym.
W dniu dzisiejszym, miałem zamiar złożyć PIT-37 w urzędzie w Warszawie. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, urzędnicy odmówili mi przyjęcia zeznania podatkowego, argumentując, iż aktualizacja adresu zamieszkania została dokonana w nowym roku podatkowym. Polecono mi złożyć PIT-37 w poprzednim urzędzie skarbowym czyli w Gdańsku. Pragnę zaznaczyć, że na dzień 31.12.2012 roku zamieszkiwałem na terenie Warszawy. Aktualizacja danych odbyła się kilka dni później, aczkolwiek już w 2013 roku. W trakcie dyskusji w urzędzie, pracownicy kilkukrotnie zmieniali zdanie co do poprawności miejsca składania zeznania. Pani urzędnik twierdziła, że powinienem rozliczyć się już w Warszawie, a Pan urzędnik, że w poprzednim urzędzie. Ostatecznie, zeznanie nie zostało złożone.
Po dwukrotnym kontakcie z Krajową Informacją Podatkową, sytuacja była bardzo podobna do tej, która zaistniała w urzędzie. Pracownicy infolinii nie wyrażali przekonania co do poprawności wyrażanych porad. Za pierwszym razem polecono mi rozliczyć się w poprzednim urzędzie skarbowy. W trakcie drugiego kontaktu, konsultant poradził złożenie zeznania podatkowego w nowym urzędzie skarbowym.
Bardzo proszę o kompetentne informacje gdzie ostatecznie powinno zostać prawidłowo złożone zeznanie podatkowe.

Pozdrawiam,
Karol

Zacznijmy od tego, że w ogóle nie miałeś obowiązku składać ZAP-3. Mogłeś równie dobrze zaktualizować adres po prostu wpisując go w PIT-37.

No i oczywiście, o tym, gdzie się powinieneś rozliczyć decyduje miejsce zamieszkania na dzień 31 grudnia 2012 r. (okoliczność faktyczna), a nie to czy zaktualizowałeś adres.

Urzędnicy w Warszawie nie mają żadnych podstaw żeby odmówić przyjęcia Twojego zeznania. Jeśli będą jednak robić problemy - po prostu wyślij im go pocztą i niech się martwią sami.

Urzędnicy twierdzili, że obowiązkiem jest zgłaszać zmianę adresu niezwłocznie. Twierdzili, że skoro w styczniu zmieniłem adres, to w grudniu pomimo, że mieszkałem w Warszawie to powinienem rozliczać to w Gdańsku (mimo, że stan faktyczny był inny). Absurd totalny.
Boję się tylko, że jak wyślę pocztą, to jeden albo drugi urząd będzie mnie ścigał za niezłożony poprawnie zeznanie. Każdy ma inną interpretacje...Masakra!

co do szybkości US to w tym roku ,przesyłaja zwroty w ciągu tygodnia ,wiekszość ludzi jest tym faktem zszokowana,ale chyba dobrze z drugiej strony

Powrót