PIT-37 -> pozycja 48

• Autor wątku Autor wątku Krzychu_GD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzychu_GD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Przy wypełnianiu PIT'u 37 utknąłem na pozycji 48...
W roku 2008 łączne koszty uzyskania przychodów wyniosły u mnie 13742,80
zł (9000zł za dzieło, a ze zleceń 4742,80zł). Czytam broszurę informacyjną, ale niestety nie jestem w stanie pojąć maksymalnej kwoty, jaką mam tam umieścić. Czy będzie to kwota 2002,50zł oraz czy w tej pozycji ma wpływ posiadanie w czasie wykonywania zleceń (dzieła) umowa o pracę?
Ps. Jestem studentem.
Pozdrawiam
Krzysztof

W poz.48 wpisuje się koszty uzyskania przychodów wg otrzymanych PIT-ów od zlecających (umowy zlecenia i o dzieło).
Koszty uzyskania przychodów z umów o pracę w poz.40 i będzie to kwota taka jaką podano Tobie w PIT-11. Kwota 2002,05 zł dotyczy tylko limitu w przypadku gdy otrzymywałbyś przychody z umów o pracę z kilku zakładów pracy i nie ma to nic wspólnego z umowami zlecenia i o dzieło, które nie są limitowane.

Witam
Nie chcialem zakladac nowego tematu, wiec posluzylem sie tym, zalozonym przez kolege powyzej.
Wypelniam PITa dziewczynie, ktora pod koniec zeszlego roku podjela prace, wykonujac ja przez 3 miesiace. W miedzyczasie nie pracowala, jako, ze uczyla sie.
Podstawa obliczenia podatku (poz. 106) wyniosla 33854,00 (po zaokrągleniu). Obliczony podatek (poz. 107) wyniósł 137,70.
Następnie chciałem dokonać obliczenia podatku po odliczeniach (poz. 116), a więc odjąć od ów 137,70 zlotych 331,02 skladki na ubezp. spoleczne.

Wynik wyszedlbym jednak ujemny, stad moje pytanie, czy podstawa obliczenia podatku w wysokosci 33854,00 powinna byc obliczona jakims specyficznym wzorem?

wpisuje sie tylko do wysokości podatku czyli 137,7 w konsekwencji nalezny podatek wyjdzie 0 i suma zaliczek pobranych bedzie do zwrotu

Powrót