Pit 8C i stypendium doktoranckie.

• Autor wątku Autor wątku Łukasz_J.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz_J.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.
Mam taki problem, w 19.02.07r. otrzymalem z uczelni na ktorej robilem doktorat pismo tej tresci wraz zalaczonym drukiem Pit 8C.
Cyt.
"
W zwiazku z decyzja z dn. 18.02.2005 o skresleniu Pana z listy sluchaczy studiów doktoranckich Wydziału X oraz z uwagi na pobieranie przez Pana stypendium doktoranckiego w okresie trwania studiow informuje ze Politechnika X sporzadzila informacje o wypłaconych Panu należnościach i skierowała ją do właściwego Urzędu Skarbowego.

Stypendium otrzymane przez osobę wpisaną na listę uczestników studiów doktoranckich jest świadczeniem celowym i jako takie korzysta ze zwolnienia podatkowego przedmiotowego. Skreślenie z listy uczestnika studiów doktoranckich powoduje, że cel na jaki zostało przyznane stypendium doktoranckie nie został osiągnięty, co skutkuje powstaniem przychodu u osoby wcześniej je pobierającej.

W związku z powyższym na Politechnice X ciąży obowiązek sporządzenia informacji o wypłaconych podatnikowi należnościach i świadczeniach (Pit 8C), o których mowa w art. 20 ust. 1 ustawy z dn. 26.07.1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych.
"
I w tej chwili mam nastepujace pytania, Politechnika uwzglednila mi w druku Pit 8C otrzymane swiadczenie jako przychód zaliczony w roku podatkowym 2006. Czy to jest zgodne z prawem? Skoro pobieranie świadczenia ustało z końcem roku 2004, a skreślenie z listy studentów nastapiło w lutym 2005roku? Czy nie powinno być zaliczone jako przychód osiągnięty w 2005 roku?

Chce zapłacić ten podatek, ale niewątpliwie korzystniejsze byłoby dla mnie złożenie korekty zeznania za 2005 i uiszczenie podatku + odsetki niz uwzględnienie tego świadczenia w roku 2006.

Dziekuje za pomoc.

Powrót