PIT 8C nieletni umorzenie kary

• Autor wątku Autor wątku Robertes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robertes

Użytkownik
Odpowiedzi
32
PIT 8C nieletni umorzenie kary MPK

Na forum nie znalazłem podobnego tematu, a więc rozpoczynam. W roku 2012 u mojej Córki stwierdzono jazdę bez ważnego biletu MPK. Po kilkakrotnych wyjaśnieniach okoliczności wezwanie do zapłaty umorzono. W lutym 2013 z Zarządu Transportu Miejskiego otrzymałem PIT-8C informujący o uzyskaniu przychodu, który wadliwie wystawiono nie na Córkę, ale na mnie-ojca, chociaż opłata dodatkowa oraz wezwania do zapłaty dotyczyły mojego Dziecka. Kwota Pit 8C to 274 zł. jeżeli PIT rozliczę w zeznaniu rocznym zapłacę 52 zł., jeżeli PIT 8C wystawiony będzie na Córkę (co wydaje się właśnie prawidłowe, bo ja jestem tylko opiekunem prawnym tej małoletniej Osoby i mnie tylko przysługuje prawo dysponowania dochodami dzieci) to kwoty 52 zł. zapłacić nie będę musiał, bo będzie ona podlegać zwolnieniu - nie przekroczy kwoty 3.089zł. Przysporzenie majątkowe powoduje obowiązek zapłaty podatku dochodowego, ale jak się wydaje uzyskała go Córka i do Niej należy zapłata. Czy powinienem prosić o poprawny PIT 8C? Czy rozliczyć go osobno, bez mojego wspólnego z Żoną zeznania rocznego?

Ostatnia edycja:
Nieprawda. Ponieważ córka jest niepełnoletnia i tak musiałbyś dopisać ten dochód do PIT-36 i dołączyć załącznik PIT-M.

Czyli zapłacenie 19% od wysokości umorzenia mnie nie ominie?
Termin złożenia deklaracji PIT 36 z rozliczeniem PIT 8C w US obowiązuje do 30-04-2013?

Przepraszam. Czy 18% wysokości kwoty umorzenia obciąży mój budżet?
W PIT 36, którą pozycję wykorzystać do ujęcia tego zagadnienia? Inne źródła niewymienione: poz.77-przychód czy może dochód poz.79. Jest jeszcze inne miejsce poz. 155-kwoty wpływające na zwiększenie podstawy opodatkowania?

Powrót