Pit 8c

• Autor wątku Autor wątku iwonadd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonadd

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam. Dostałam Pit 8C za zwrot pieniedzy, które wczesniej zainwestowałam w banku, ale podpisałam porozumienie z bankiem co do zwrotu tej kwoty, bez żadnego zarobku lub straty z mojej strony - tylko oddano mi moje pieniądze wcześniej wpłacone. Bank przysłał mi PIT 8C i wpisał otrzymaną przeze mnie zwróconą kwotę w rubrykę - jako tylko przychód.
Jestem emerytką. Czy mam rozliczać ten Pit w Urzędzie Skarbowym i czy będe musiała zapłacić od tej kwoty podatek i ewentualnie jaki, skoro była to kwota oddana mi, bez żadnego zarobku z mojej strony?
Dziiękuję.

Czy mogę liczyć na podpowiedź?

Droga Pani, to forum wolontariuszy. Proszę cierpliwie czekać na odpowiedź lub udać się do biura rachunkowego, gdzie dostanie Pani odpowiedź od ręki.

Przepraszam. Widze,że Państwo odpowidacie na nowsze zapytania. Myślałam, że umknęło gdzieś moje. Czekam wiec na swoją kolej.

Czy ktoś może mi udzielić informacji? Czy sam fakt, że dałam pieniądze w celi zainwestowania ich do banku. Pracownik banku jednak popełnił błąd i po reklamacji bank mi je oddał przelewem na konto (podpisane zostało stosowne porozumienie), bez żadnych odsetek, czyli dochodu i przysłał informacje - Pit 8C, obliguje mnie , że mam jeszcze płacić od tej kwoty podatek? W rubryce kwota zwrócona mi jest wykazana jako przychód ale nie było ani zysku ani straty. Czy taki przychód należy rozliczyć w rocznym PIT 36? Byłoby to grubo nie sprawiedliwe, gdyż chciałam zainwestować te pieniądze lecz do inwestycji nie doszło a jeszcze od moich zaoszczędzonych pieniędzy miałabym płacić podatek do US? Wtedy byłaby to dla mnie strata.

Przepraszam, ale piszę w imieniu babci, a babcia cały czas jest poddenerwowana odkąd dostała ten PIT, a ja nie wiem co jej odpowiedzieć. Widocznie to niezbyt ciekawy temat, albo już kiedyś Państwo na podobny temat odpowiadali. Szukałam, ale nie udało mi się znaleźć.

Powrót