PIT a odliczenie zdrowotnego - błąd i problem

• Autor wątku Autor wątku Kasiafs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasiafs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Właśnie przeglądając dokumenty firmy i odkryłam, że popełniłam błąd (który ponoć popełnia sporo osób, ale mimo to wstyd się przyznać :( ). Otóż w rozliczeniu PIT za 2006 rok (!!!!) i w obliczaniu zaliczek na podatek w 2007 odliczyłam pełną kwotę składki zdrowotnej, a nie 7,75%...
Problemy są teraz dwa: rok 2006 i rok 2007.
1. 2006 jest zamknięty..wychodzi na to, że zapłaciłam za mało podatku..co teraz należy zrobić? Wypełnić korektę PIT-36 i dopłacić różnicę + odsetki? czy napisać jakieś wyjaśnienie do urzędu? czy ewentualnie będą mnie wzywać?
2. zaliczki na podatek w 2007 - licząc pełną kwotę zdrowotnego wyszło mi, że nie miałam płacić zaliczki i tego nie zrobiłam, teraz się okazuję, że powinnam ją zapłacić (wyszło mi, że za wrzesień, a potem za listopad..) Co się powinno zrobić w tym przypadku? Wypełnić deklarację? korektę?i zapłacić teraz, czy po prostu właściwie rozliczyć wszystko w rozliczeniu rocznym?

Jaka kara mi grozi za te nieszczęsne błędy??

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam
KFS

Za rok 2006 należy złożyć korektę PIT-36 z wyjaśnieniem popełnionego błędu. Należy również dokonać dopłaty podatku wraz z odsetkami.
Co do roku 2007, to należy prawidłowo sporządzić PIT-36.
Ponieważ w roku 2007 nie składało się miesięcznych PIT-5 (bo zostały zlikwidowane), to nie można dokonać korekty (tak jak to się robiło w dawnych latach). Aby być w porządku z fiskusem należałoby dokonać wpłąt należnego podatku za wrzesień i listopad wraz z należnymi odsetkami i odpowiednim wyjaśnieniem złożonym do Naczelnika US.
Co do kary, to po wyrażeniu "czynnego żalu" Naczelnik US powinien odstąpić od jej nałożenia.

Powrót