PIT a ZK

• Autor wątku Autor wątku magdalena123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena123

Użytkownik
Odpowiedzi
159
Napisałam już ten temat na prawie pracy, ale nikt nie odpowiedział, pytam się więc jeszcze raz. Czy osadzony w ZK musi wypełniać PIT jeśli pracował na wolności w danym roku? Dzis mija termin, mój narzeczony nie złożył PITu, boję się, że może mieć z tego tytułu wyciągniete konsekwencje... Chociaż w końcu nie ma jak tego zrobić w ZK. Istnieje mozliwość napisania do urzędu uspawiedliwiając niezłożenie rozliczenia?

nie wiem jak będzie z rozpatrzeniem przez urzad pisma z usprawiedliwieniem
ja bym wysłała mu już wypełnionego pita żeby podpisał i odesłał lub żeby od razu przesłał go do US

Najlepsze rozwiązanie to chyba by było gdybyś ty wypełniła pit za niego i dała mu na widzeniu do podpisania. Do tego niech napisze prośbę o nie ukaranie z tytułu spóźnienia. Ja kiedyś oddałam pit 3 mies później i pisałam taką prośbę. Pomogło :ok:

Dziękuję, najgorsze jest ot, że nie mamy jego rozliczeń z pracy... miały przyjść listem, wciąż ich nie ma

Barbie, a tą prośbę pisałaś w terminie rozliczenia, czy po tych 3 miesiącach

Wiecie moze jak prawo to reguluje? Czy rozliczenie jest niezbędne w tej sytuacji?

Pani Magdaleno.
Dział prawo karne nie służy do zadawania pytań na temat Pitów podpisywanych w ZK.

Prośbę o nieukaranie składałam dopiero razem z PITem czyli po 3 mies. Ale też nabiegałam się za tym.Rozmawiałam z kierownikiem od spraw karnych w US (czy jakoś tak to się nazywa) i to on mi doradził żebym złożyła takie pismo i odpowiednio to umotywowała.Najlepiej jak byś przeszła się do US i sama popytała i powiedziała w jakiej sytuacji jest chłopak.A po rozliczenie spróbuj pójść do pracodawcy

Dziękuję, Barbie. Przepraszam, atmosphere, na prawie pracy nie odpowiedzieli mi co powinnam zrobić.

Atmo ale pytanie po części dotyczy więziennictwa i prawa karnego :wink: :ok:

Prawa karnego jeszcze nie.

Powrót