PIT !------ pracodawca do dzisiaj nie wysłal

• Autor wątku Autor wątku Stefan Kozeniowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stefan Kozeniowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam ! dzisiaj jest już 11marca a mój były pracodawca u którego pracowałem do sierpnia 2008 nie wysłal mi jeszcze PIT-a za ubiegły rok . Na telefony nie odpowiada , co robic

zgłosić sprawę do PIP i zadzwonic do US -poradzą jak się rozliczyć w przypadku braku pit-11

wszystko się zgadza ale czy pracodawca nie ma obowiazku wydania w tym przypadku do 2 marca PIT11 pracownikowi , przecież za to grożą kary , tak mi się wydaje

ma obowiazek i kary tez są ale co sobie mysli pracodawca i dlaczego jeszcze nie wystawił pit-a-? nie wiem

Powinien Pan otrzymać w tamtym roku do 15 dnia miesiąca następującego po dniu w którym potrącona została ostatnia zaliczka na podatek dochodowy.

w takim prosze o pomoc co zrobic z pracodawcami,którzy nie dotrzymuja terminu
-""do 15 dnia miesiąca następującego po dniu w którym potrącona została ostatnia zaliczka na podatek dochodowy""-w przypadku syna 4na 6 pracodawców w ubiegłym roku nie przesłało pit-ów w /w terminie, na szczęscie zostały dostarczone do końca lutego;
jest to dość powszechna praktyka,że mimo ustania zatrudnienia -pit przesyłany jest dopiero w terminach do końca lutego.

Trudno dać skuteczną radę jak uzyskać PIT-11, gdyż US z reguły nie interweniują w tych sprawach.

no cóz prawo swoje a pracodawcy swoje ;w każdym razie dziękuje

Ja mam z kolei taki problem - pracowałam na umowę zlecenie przez dwa tygodnie w październiku 2008. Podpisałam umowę, ale taką, którą w Urzędzie Pracy wyśmiali, jak się chciałam zarejestrować (jako, że była to moja pierwsza praca, nie orientowałam się zbytnio co i jak ma być - naiwna i głupia :mad:). Teraz oczywiście nie dostałam Pit-11, dzwoniłam do pracodawcy i powiedział mi, że przesunęli całą naszą grupę (pracowało nas kilka osób) na kolejny rok podatkowy i Pit przyjdzie...w przyszłym roku. Nie wiem co teraz robić, nie mam podstawy (odpowiedniej umowy), żeby zgłaszać ich do Urzędu Skarbowego o zaniedbanie... Czy w ogóle mogę się jakoś dowiedzieć, czy byłam zgłoszona w US i ZUS? Bo obawiam się, że w efekcie końcowym karą obarczy się mnie...

że przesunęli całą naszą grupę (pracowało nas kilka osób) na kolejny rok podatkowy i Pit przyjdzie...w przyszłym roku.
Jeżeli pieniądze wpłynęły w 2008 - to nie ma możliwości przesunięcia przychodów/dochodów na przyszły rok.
Pit powinien być wystawinony!!!!!!!!!

jeżeli była to umowa zlecenia - to istniał obowiązek zgłoszenia takiej umowy do zus (chyba że jest Pani studentką do 26 roku życia)
O tym czy zleceniodawca dokonał takiego zgłoszenia można dowiedzieć się w zus.
Jeżeli zleceniodawca nie wykonał swojego obowiązku można powiadomić o tym zus oraz prokuratora o podejrzeniu popełnienia przestępstwa:
Art. 219 Kodeksu karnego
Kto narusza przepisy prawa o ubezpieczeniach społecznych, nie zgłaszając, nawet za zgodą zainteresowanego, wymaganych danych albo zgłaszając nieprawdziwe dane mające wpływ na prawo do świadczeń albo ich wysokość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Z US można się rozliczyć z kwot faktycznie otrzymanych i do zeznania dołączyć odpowiednie pismo o przyczynie rozliczenia się z takich kwot - brak pit od zleceniodawcy (Pismo takie powinno uchylić odpowiedzialność karną skarbową)

Dziękuję bardzo, pojadę w takim razie do ZUS i Skarbówki i zapytam, czy w ogóle zostałam zgłoszona. I rozliczę się z tego, co dostałam. Bałam się, czy nie będzie takiej sytuacji, że ja się teraz rozliczę, a za rok dostanę następnego Pita z tym samym...

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź i pozdrawiam!

Mam jeszcze jedno pytanie - na umowie-zleceniu, które dostałam od pracodawcy, jest nazwa i adres firmy, jest podpis pracodawcy, jest kwota jaką otrzymałam do ręki, ale nie ma pieczątki (dlatego też w Urzędzie Pracy nie uznali mi tej umowy). Czy może to stanowić podstawę do mojego zeznania podatkowego?

Czy może to stanowić podstawę do mojego zeznania podatkowego?
Jak najbardziej.

Zastanawia mnie fakt jak UP mógł nie uznać umowy zlecenia z powodu braku pieczątki :mad:
Umowa zlecenia to umowa zlecenia - brak jakichkolwiek regulacji dotyczących wymogu "pieczętowania" takiego dokumentu.

A po jakie licho im potrzebna rozwiązana już umowa zlecenie?

Jeśli chodzi o UP, to po prostu bark mi słów - trzy razy podchodziłam do rejestracji i albo się właśnie jakieś tajemnicze "bloczki" skończyły, albo na umowie nie ma pieczątki, więc "proszę mi tu kolejki nie zajmować".
Napisałam do pracodawcy z prośbą o rozwiązanie tego problemu z Pit-em, ale że się nie odzywa, to jadę do Urzędu i niech się martwią oni.
Bardzo dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam!

Witam,

Jakiś czas temu opisywałem swój problem z pracodawcą - zwolniłem się na podstawie Art. 55. § 11 Kodeksu Pracy, z powodu dopuszczenia się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracodawcy względem pracownika

Jednak mój problem z tym pracodawcą się jeszcze nie skończył - do dziś nie otrzymałem pit11 za ubiegły rok.

Po pierwszym telefonie 9 marca pracodawca powiedział że nie jest na terenie firmy i nie może teraz sprawdzić czy zostało to juz wysłane, po telefonie 13 marca powiedział że on "nie wie" ... krótko mówiąc ma byłych pracowników gdzes.

Otóż moje pytanie - jak rozliczyć się za ten okres - nie mam żadnych pasków, o rmuach wogóle można zapomnieć (podczas pracy od października nie dostalem ani jednej, pozostali pracownicy firmy najpawdopodobniej też)
Jedyne co mam to kwota jaką zarobiłem w historii wpłat na konto.

Czy po takiej adnotacji że nie dostałem pit urząd zainteresuje się tym panem?

To jest właśnie problem, na który urzędy skarbowe przeważnie nie reagują, a powinny.
Znając kwoty z przelewów można odtworzyć potrzebne dane, ale przeciętny podatnik tego sam nie zrobi, a biura księgowe również nie chcą się tym "bawić". Czyli - pat?

Czyli zostało mi czekać aż były pracodawca łaskawie wywiąże się ze swojego obowiązku?

Ewentualnie poszukać księgowej ...

Proszę o zaistniałej sytuacji powiadomić na piśmie Naczelnika Urzędu Skarbowego.

Powrót