Pit ulga na dzieci a komornik

• Autor wątku Autor wątku elmerek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elmerek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam czy mi ktos pomoze bardzo proszę. Opisuje mój problem. A wiec w zeszlym roku wszedł mi komornik na urzad skarbowy posiadam dwójke dzieci i zabral nam cała ulge. W tym roku tez to zrobi,żona tymczasowo nie pracuje a jedno z naszych dwójki dzieci ma w tym roku komunie. Nie ukrywam ze pieniazki z zwrotu podatku przydadza nam sie bardziej niz komornikowi. Proszę o rade czy da sie cos z tym zrobic zeby nam nie zabrał tego zwrotu co miesiac z pensji mi zabiera okolo 600 zł.Czy mozna to jakos obejsc . Bardzo Bardzo prosze POMOCYYY

Żona może wystąpić przeciwko tobie o alimenty na rzecz dzieci i siebie do Sądu (nie musicie się rozwodzić).
Jak sąd zasądzi alimenty - to ta kwota nie podlega zajęciu komorniczemu.

Szansa na uzyskanie alimentów w takim przypadku jest bliskie zeru. A tekst że tobie są bardziej potrzebne pieniądze niż komornikowi.... To nie są pieniądze dla komornika na chleb tylko dla kogoś komu jesteś winien pieniądze. Wyobraź sobie że komuś pożyczasz pieniądze a ten ktoś stwierdza że ich nie odda bo jemu są. bardziej potrzebne niż tobie. Też stwierdzisz że wszystko jest ok?

Jeżeli byłaby umowa o alimenty w formie aktu notarialnego, to prawdopodobnie sąd nie nadałby klauzuli wykonalności i umowa byłaby nieważna,
ale jakby "żona" poszła do sądu, znając nieobliczalność polskich sądów, można próbować.
Ponarzeka na męża, że "zaciąga długi", że nie "świadczy na rodzinę", że "nieodpowiedzialny" itp.
Wyroki sądów są przeróżne.

Ludźmierski napisał:
Jeżeli byłaby umowa o alimenty w formie aktu notarialnego, to prawdopodobnie sąd nie nadałby klauzuli wykonalności i umowa byłaby nieważna,
ale jakby "żona" poszła do sądu, znając nieobliczalność polskich sądów, można próbować.
Ponarzeka na męża, że "zaciąga długi", że nie "świadczy na rodzinę", że "nieodpowiedzialny" itp.
Wyroki sądów są przeróżne.

:lol:

Powrót