PIT Wydatki na cele rehabilitacyjne.

• Autor wątku Autor wątku kamillo1888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamillo1888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam problem i proszę was o pomoc.
Osoba mająca I grupę inwalidztwa, której faktury za leki mam tylko od sierpnia w dodatku za jeden miesiąc nie przekraczają 100zł. Co jakis czas wyjeżdża na rehabilitację, otrzymuje ona rentę i jej mąż także, moje pytanie brzmi czy mogę odliczyć kwotę 2280zł za te cotygodniowe dojazdy? (warto dodać, że nie jest ona współwłaścicielką tegoż samochodu a pełnoprawnym właścicielem jest jej mąż). Aha no i jeśli kwota comiesięczna za leki,tylko od miesiąca sierpnia nie przekracza 100zł to mogę to wliczyć do odliczenia? Proszę o szybka odpowiedź! Z góry dziękuję! Pozdrawiam....

Z leków możesz odliczyć tę kwotę, która w danym miesiącu przekracza 100 zł. Jeśli ta pani jest oficjalnie współwłaścicielem samochodu, to też może odliczyć 2280 zł.

Widzę że mam podobny temat, więc się podepnę :wink:

Mój ojciec jest na II grupie inwalidztwa, jest razem ze mną współwłaścicielem pojazdu, dzisiaj przez przypadek dowiedziałem się że mogę odliczać co roku pewną kwotę z tego tytułu. Zastanawiam się jednak nad potrzebnymi dokumentami, bo czytając objaśnienia:
"Warunkiem odliczenia ww. wydatków jest posiadanie przez osobę, której dotyczy wydatek, jednego z niżej wymienionych orzeczeń:
- orzeczenia o zakwalifikowaniu przez organy orzekające do jednego z trzech stopni niepełnosprawności, określonych w odrębnych przepisach,
- decyzji przyznającej rentę z tytułu całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy, rentę szkoleniową, albo rentę socjalną,
- orzeczenia o niepełnosprawności osoby, która nie ukończyła 16 roku życia, wydanego na podstawie odrębnych przepisów,
- orzeczenia o niepełnosprawności, wydanego przez właściwy organ na podstawie odrębnych przepisów obowiązujących do dnia 31 sierpnia 1997 r"
I to właściwie wszystko a znajmy poinformował mnie że musi być jeszcze zaświadczenie od lekarza że ojciec jest wożony na leczenie i rehabilitację.
Poświadczyć mogę ja i mój ojciec bo przecież go wożę do lekarza i na jakieś badania, więc po co mi zaświadczenie lekarza, przecież on nie wie czy ojciec jedzie autem czy autobusem.

2ga sprawa to zastanawiam się nad korektami zeznań podatkowych ojca za 5 lat wstecz, bo dlaczego ojciec ma tracić taką kwotę, nikt mu nigdy nic nie powiedział i nie korzystał z tego, a jakby nie było to jakieś pieniądze są to zawsze (za 5 lat to ok 2200zł zwrotu). - tylko pytanie czy możemy dokonać takich korekt, a w piśmie uzasadniającym napisać że nie wiedzieliśmy o takiej możliwości odliczania, czy taki powód będzie logicznym powodem ?

Dziękuję z góry za wszystkie podpowiedzi :)

Szkoda że nikt nie wie, trzeba szukać dalej.

Pozdrawiam
Witek

cyt."2ga sprawa to zastanawiam się nad korektami zeznań podatkowych ojca za 5 lat wstecz, bo dlaczego ojciec ma tracić taką kwotę, nikt mu nigdy nic nie powiedział i nie korzystał z tego, a jakby nie było to jakieś pieniądze są to zawsze (za 5 lat to ok 2200zł zwrotu). - tylko pytanie czy możemy dokonać takich korekt, a w piśmie uzasadniającym napisać że nie wiedzieliśmy o takiej możliwości odliczania, czy taki powód będzie logicznym powodem ? "
Ale czy w latach w wstecz były w ogóle takie ulgi???

Należy złożyć prawidłowo wypełnione zeznanie z ewentualnymi załącznikami (PIT/D, PIT/O) oraz na piśmie uzasadniony wniosek o zwrot nadpłaty. Nadpłatą, wskazaną we wniosku, będzie w tym wypadku różnica między podatkiem już zapłaconym a wyliczonym w korekcie zeznania. Jeśli urząd zgodzi się z korektą, po prostu zwraca nadpłatę. Jeśli nie, musi wydać decyzję odmowną, od której można się odwołać, a potem wnieść skargę do sądu administracyjnego.
Przedawnienia zobowiązania podatkowego następuje z upływem pięciu lat, licząc od końca roku, w którym upłynął termin płatności podatku.
Dopóki nie upłynie termin przedawnienia osobie, która np. z powodu nieświadomości nie skorzystała z ulgi i poprzestała na rocznym obliczeniu dokonanym przez zakład pracy czy ZUS, wolno złożyć zeznanie dla odzyskania nadpłaty związanej z tą ulgą. W tym czasie można skorygować złożone zeznanie.

[cytat="Janusz M."] ..... Dopóki nie upłynie termin przedawnienia osobie, która np. z powodu nieświadomości nie skorzystała z ulgi i poprzestała na rocznym obliczeniu dokonanym przez zakład pracy czy ZUS, wolno złożyć zeznanie dla odzyskania nadpłaty związanej z tą ulgą. W tym czasie można skorygować złożone zeznanie.[/cytat]
Tylko czy nieświadomość to dobry powód złożenia korekty i jak ją umotywować właśnie w piśmie, napisać po prostu że "byłem nieświadomy (znaczy ojciec) że taka ulga mi przysługuje" ?

Wprawdzie nieznajomość prawa szkodzi, ale obowiązku jego znania też nie ma. Ojciec był "nieświadomy", obecnie jest "świadomy" i ma prawo do skorygowania swych zeznań podatkowych i skorzystania z przysługującej mu ulgi. Gwarantuje mu to ordynacja podatkowa w art. 81. :)

Rozumiem że Art 81 par 2 pkt 1 czyli:
"Art. 81. § 2. Uprawnienie do skorygowania deklaracji przysługuje również:
1) podatnikom, którzy w złożonej deklaracji wykazali zobowiązanie podatkowe w wysokości mniejszej od należnej albo kwotę nadpłaty w wysokości większej od należnej"

W takim razie bardzo dziękuję za pomoc i poinformuję już za kilka tyg jak sprawa się zakończyła, tzn czy udało się wyciągnąć tą "nadpłatę".

Mam pytanie, co do pit-u za 2008 rok kwota za leki musi przekraczać 110zł czy tak jak było w 2007 100zł? I kolejne pytanie, czy materiały opatrunkowe mogę również zaliczyć do tych kosztów?

Odliczeniu polegają tylko leki przepisane przez specjalistę powyżej kwoty 100 zł miesięcznie, nie ma też możliwości odliczenia wydatków na materiały opatrunkowe.

Powrót