PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Janusz.C.M.

Janusz.C.M.

Administrator
Odpowiedzi
36 617
Autorka: Ag_Maz:

Zasady pisania postów:
1. Przy zadawaniu pytania o rozliczenie podatku zawsze podaj istotne informacje, czyli:
a) Przychód
b) Koszty uzyskania przychodu
c) Dochód
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne
h) Ewentualne ulgi z jakich chcesz skorzystać
i) Źródła przychodu (jeśli to działalność gospodarcza KONIECZNIE podaj formę jej opodatkowania)
2. Podając powyższe dane, nie podawaj numerów rubryk, tylko chociaż skrótowo nazwy pól. Nikt nie zna układu PIT na pamięć. Przy okazji może się okazać, że pomyliłeś jakieś dane i musimy rozwiązywać rebusy.
3. Wiadomo, że takie pytania mnożą się wykładniczo, więc kiedy już upominasz się o odpowiedź- zacytuj swój post z danymi
4. Umówmy się, że jesteś nam wdzięczny za odpowiedź. Jeśli już czujesz potrzebę podziękowania osobie, która Ci pomogła, zrób to przez PW- nie zaśmiecaj wątku.
5. Bezwzględnie korzystaj z funkcji
edit.gif
, kiedy chcesz dodać do swojego postu. Nie będziemy łączyć postów pisanych pod sobą- będziemy je usuwać.
6. Wszelkie inne wątki dotyczące rozliczeń za rok 2014 będą zamykane. _________

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, słyszałam że teraz przy rozliczeniu pit za 2014 rok ( jeśli ktoś ma najniższą krajową) dostanie w całości zwrot za dziecko czyli nieco ponad 1000 zł , czy to prawda?

Jak wygląda sprawa ulgi prorodzinnej za rok podatkowy 2014 w przypadku dziecka ze związku partnerskiego? Jeden z rodziców ma dochód powyżej progu 56.000 zł, drugi poniżej. Czy tylko jeden z rodziców ma w takim wypadku prawo do ulgi czyli ten mniej zarabiający?

Dostałam mejla z odpowiedzia na moj poprzedni post ale nie widze jej po kliknieciu w link. W mejlu mam napisane ze odpowiedzi udzielil "debrzyna". Jesli jest to mozliwe to prosze jeszcze raz o udzielenie mi odpowiedzi: małzenstwo ( maz pracuje najnizsza krajowa, ja nie pracuje) , 1 dziecko 3 lata. jesli maz ma ta najnizsza krajowa dochod za rok 2014 wynosi ok 10 000zł czy mamy mozliwosc dostac w calosci ulge na 1 dziecko?

Ten mail to był z przed świat Ale Janusz słusznie usunął mojego posta bo był tylko w kwestii formalnej Ty będziesz otrzymywać maila za każdym razem jak ktoś napisze w tym temacie i to bez względu czy bedzie to odpowiedz w twojej sprawie czy nie
Jak kamilka przeczyta tego posta to prosze go usunać

hej czy za odbyty staz nalezy mi sie jakis zwrot?
pomozcie

Zawarłem związek. Moja żona mieszka u mnie (w innej miejscowości, niż wcześniej). Ja podlegam pod inny US niż ona wcześniej. Czy musi ona zgłosi swój nr konta do mojego US, bo tam teraz będzie skaładac deklarację?

laura316 napisał:
hej czy za odbyty staz nalezy mi sie jakis zwrot?
Z jakich środków był finansowany? Były odprowadzane zalcizki na podatek dochodowy?
szymon189 napisał:
Czy musi ona zgłosi swój nr konta do mojego US, bo tam teraz będzie skaładac deklarację?
Nie, jesli podawała wczesniej. Chyba że zmienił się nr konta.

Witam pracowałam na umowę zlecenie
przychody 6250
koszty uzyskania przychodów 1250
dochód 500
zaliczka pobrana przez podatnika 900
wyświetlił mi się komunikat "koszty uzyskania przychodu przysługują w wysokości 20% przychodu, pomniejszonego przez potrącone przez płatnika, ze środków podatnika, w danym miesiącu składki na ubezpieczenie społeczne". Proszę o wyjaśnienie.

tak dochód 5000.
nie miałam odprowadzanych składek jestem studentką

Prowadzę w Polsce jednoosobową działalność gospodarczą na zasadach ogólnych ( nie jestem płatnikiem vat). w grudniu 2014r. wstapiłam w zwiazek małżeński z obywatelem Niemiec. Mąż jest zameldowany i zatrudniony w Niemczech ja jestem zameldowana i prowadzę działalność w Polsce. Czy powinniśmy rozliczać się razem czy każdy osobno? Czy są inne korzystne dla tej sytuacji możliwości?

ProFuturo napisał:
Czy powinniśmy rozliczać się razem czy każdy osobno?
Osobno. Nie macie prawa rozliczyć się razem, nie byliście małżeństwem przez cały rok podatkowy.

Borys84 napisał:
Jak wygląda sprawa ulgi prorodzinnej za rok podatkowy 2014 w przypadku dziecka ze związku partnerskiego? Jeden z rodziców ma dochód powyżej progu 56.000 zł, drugi poniżej. Czy tylko jeden z rodziców ma w takim wypadku prawo do ulgi czyli ten mniej zarabiający?
Czy może ktoś mi potwierdzić, że w opisanej sytuacji tylko jeden z rodziców skorzysta z ulgi?

Witam,
próbuje sama (pierwszy raz) rozliczyć pit 37. Pracuję za najniższą krajową od połowy stycznia na umowę o pracę.
Przychód 19402 zł, koszty uzyskania przychodu 1335 zł, dochód 18067zł, zaliczka pobrana przez płatnika 917 zł, składki na ubezpieczenie społeczne 2660,04 zł, składki zdrowotne 1297,51 zł, bez ulg.
Czy mogę prosić o pomoc w zweryfikowaniu kwoty którą wyliczyłam i określeniu jaki zwrot otrzymam? Dziękuję za pomoc

Ostatnia edycja:
gosc_magda napisał:
Witam,
próbuje sama (pierwszy raz) rozliczyć pit 37. Pracuję za najniższą krajową od połowy stycznia na umowę o pracę.
Przychód 19402 zł, koszty uzyskania przychodu 1335 zł, dochód 18067zł, zaliczka pobrana przez płatnika 917 zł, składki na ubezpieczenie społeczne 2660,04 zł, składki zdrowotne 1297,51 zł, bez ulg.
Czy mogę prosić o pomoc w zweryfikowaniu kwoty którą wyliczyłam i określeniu jaki zwrot otrzymam? Dziękuję za pomoc
3 zł do dopłaty

a) Przychód 8911,28
b) Koszty uzyskania przychodu 834,36
c) Dochód 8076,92
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek 385
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne 1221,75
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne 569,78
h) Ulga na dziecko za cały rok
i) Źródła przychodu umowa o prace od lipca

Bardzo prosze o pomoc w rozliczeniu - nie moge sie połapać z nową ulgą na dziecko.

asiairafal napisał:
a) Przychód 8911,28
c) Dochód 8076,92

Bardzo prosze o pomoc w rozliczeniu - nie moge sie połapać z nową ulgą na dziecko.

Gdzieś sie zagubił mój post - moze ktoś da rade podpowiedzieć :)

Zapytam jeszcze raz bo zapodział sie moj post moze ktoś bedzie w stanie pomóc :
a) Przychód 8911,28
c) Dochód 8076,92

Bardzo prosze o pomoc w rozliczeniu - nie moge sie połapać z nową ulgą na dziecko czy dobrze liczę

Powrót