PIT37 a ubezpieczcenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku Lemik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lemik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam dylemat jaką kwotę wpisać w pole ubezpieczenia zdrowotnego.
Na PIT11 z umowy o pracę oraz umowy o działo mam kwotę ubezpieczenia zdrowotnego łącznie 2833,05, Od razu mówię że jest ona mniejsza niż kwota podatku z pola 109.
I taką kwotę zamierzałem wpisać. Jednakże artykuły na internecie i notka że trzeba odliczać nie więcej niż 7,75% podstawy wymiaru zdezorientowały mnie. Znajomy który rozliczał pity nie pierwszy raz, powiedział mi że jest to źle i wyliczył i wpisał w pole 110 kwotę 1368,50. Skąd on to wziął, nie mam pojęcia. On wyjechał, a mi zostawił wątpliwości.
Dalej wertowałem internet żeby zweryfikować. W wielu miejscach wyczytałem, że kwota z pit11 jest już wyliczoną kwotą 7,75% podstawy. Więc z tego wynika że wystarczy zsumować i przepisać, tak jak ja zrobiłem.
Zastanawia mnie cały czas jedna notka:
"Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o którą zmniejsza się podatek, nie może
przekroczyć 7,75% podstawy wymiaru tej składki."
Po co to jest pisane, skoro i tak pracodawcy wpisują w pit11 kwotę ubezpieczenia zdrowotnego z podstawą 7,75%?
Może jednak trzeba coś liczyć?

Pracodawca podaje w PIT-11 jaka kwotę ubezp. zdrowotnego możesz sobie odliczyć (poz.82 w PIT-11 wersja 16 obow. za 2008r.) z kwotą obejmującą już 7,75%, a odprowadził ze stawką 9%, czyli wpisujesz to co jest w tej pozycji.
W poz.110 i 111 PIT-37 wpisuje się kwotę składek ubezp. zdrowot. tak aby ich suma nie przekraczała kwoty z poz.109 (gdy sam się rozliczasz to poz.111=0 i wtedy poz.110<=poz.109). W twoim przypadku gdy ubezp. zdrowot. jest mniejsze od obliczonego podatku doch. z poz.109 to wpisujesz cała kwotę ubezp. zdrowotnego.
MOJA UWAGA: czytajcie uważnie całą instrukcję raz a dobrze - zawsze to sprzyda się w wyliczeniach w następnych latach! I jeszcze jedno - sporą liczbę razy już na tym forum poruszano ten temat - warto przeglądnąć te tematy przed napisaniem jeszcze raz o tym samym!

Powrót