Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
proszę o pomoc, policzyłam i chcę sprawdzić czy dobrze;
dwa pit-y - PIT-11A i PIT 11;

PIT - 11 (umowa o dzieło):
Przychód- 10249,00
Koszty uzyskania przychodu - 2049,80
Dochód - 8199,20
zaliczka pobrana przez płatnika - 682
Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 794,33
bez ulg

PIT - 11A (emerytura):
Przychód (dochód)- 39088,71
zaliczka pobrana i odprowadzona przez płatnika - 2893
Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 3029,39
bez ulg

z góry dziękuję

Czy rozliczasz się sama, czy wspólnie z małżonkiem?

zapomniałam dodać rozliczenie z małżonkiem, małżonek nie pracuje, nie ma żadnych dochodów

Ostatnia edycja:
hahahha....i my mamy to wiedzieć? Szanuj nasz czas - odechciewa się odpowiadać.
Dopłata 1 zł.

Witam

Własnie skonczylem studia i otrzymałem PIT 11. Czy mógłby mi któs podpowiedziec na jaki zwrot moge liczyc?

PIT 11(umowa zlecenie)
Przychod:19492
K.U.P.:3639,61
Dochód: 15852,39
Zaliczka:1990
Składki na ubezpieczenie społeczne:1293,99
Składki na ubezpieczenie zdrowotne:631,15

Witam,
Chciałabym się zapytać o wypełnianie pitu37 dla obcokrajowca. Za zeszły rok dostaliśmy 2 informacje (2 x pit11) - ponieważ zmienił się podmiot firmy. I na pierwszym picie jest adres rodzimy (jest z Ukrainy,choć państwo nie jest podane) a na drugim już ten który ma na karcie pobytu. Który wpisać adres? Ten obecny? Urzędy skarbowe są te same w obu informacjach.

I jeszcze chciałabym się zapytać o ewentualną dopłatę. Jeśli wychodzi kwota np. 4 zł do zapłaty dla urzędu. Jest jakaś górna granica, czy te 4 zł należy wpłacić?
Bo wiem, że urząd nie zwraca nadpłaty do jakiejś tam kwoty. Czy to działa też w drugą stronę?
Pozdrawiam

Pity za 2013 rok - 2 PITY11

Witam, Mam pytanie biorąc pod uwagę poniższe dane ile wynosi nadpłata?
Otrzymałam dwa PIT11( oba to działalność wykonywana osobiście
1 pit
a) Przychód-2278,00
b) Koszty uzyskania przychodu- 455,60
c) Dochód- 1822,40
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek- 328
2 pit
a) Przychód- 4137,75
b) Koszty uzyskania przychodu- 827,55
c) Dochód- 3310,20
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek- 596
Z góry dziękuje za odpowiedź

RE: Pity za 2013 rok - 2 PITY11

nonusia napisał:
Witam, Mam pytanie biorąc pod uwagę poniższe dane ile wynosi nadpłata?

wychodzi do zwrotu 556 zł

RE: Pity za 2013 rok - 2 PITY11

Mama Marty napisał:
wychodzi do zwrotu 556 zł

nie rozumiem jednego obliczając to na e-deklaracji dodawałam pozycje do siebie i mi wyszła nadpłata 924
robiłam to tak pozycje przychód z pit 1 i pit 2 dodałam do siebie i wpisałam w pit37 jako jedną kwotę i tak z kolejnymi pozycjami czyli to trzeba inaczej obliczać?
Mam jeszcze pytanie co jesli wysłalam PIT pozniej robiłam do niego korekte bo otrzymałam drugi pit i jesli zle go zrobiłam to mam zrobic na nowo korekte korekty ?

Potwierdzam, do zwrotu 556. Może źle kwoty wpisałaś. Korekty robisz do momentu aż wszystko będzie poprawnie.

PIT-11, proszę o wyliczenie wysokości zwrotu, z góry dziękuję ;)

Należności ze stosunku pracy:

Przychód: 15000,10
Koszty uzyskania: 890,00
Dochód: 14110,10
Pobrana zaliczka: 796

Działalność wykonywana osobiście ( umowa zlecenie ):

Przychód: 7000,00
Koszty uzyskania: 1400,00
Dochód: 5600,00
Pobrania zaliczka: 1008

Inne źródła:

Przychód: 606,07
Dochód: 606,07
Pobrana zaliczka: 109

Składki na ubezp. społeczne podlegajace odliczenu od dochodu: 2056,51
Składki na ubezp. zdrowotne podlegajace odliczeniu od podatku: 1003,13

witam, mam pytanie co do ulgi rodzinnej. Pracowałam od stycznia do 20 grudnia czy za grudzień też mi przysługuje odliczenie na dziecko czy tylko do listopada?

Mamy pytanie.
Sprawa wygląda następująco:
Jetem studentem mieszkam z rodzicami i oni wypełnili załącznik, żeby mieć te około 1100 zł za mnie.
Rodzice już wysłali PIT a tu nagle dzisiaj ja dostałam PIT, gdyż byłam raz na akcji promocyjnej na umowę zlecenie przychodu wyszło tam 63 zł, ale dowiedziałam się, że skoro PIT przyszedł to muszę go rozliczyć, czy to prawda? I co w takim wypadku z PITem moich rodziców? Czy muszą go skorygować czy nie? I czy dostaną ten zwrot podatku za mnie?

Witam. Mam pytanie odnośnie ulgi za krew. Zapewne wszystko jest okej,ale na przyszłość będę wiedział.
Jestem osobą uczącą się, przychód miałem 16800 natomiast dochód 1568,75. Zwrot z tego wychodzi 82zł(zaliczka) ale tak myślałem by dodać jeszcze do tego ulgę za krew. W zeszłym roku oddałem 1,8l i 6% z tego wychodzi 94,13zł. Lecz w deklaracji dalej wychodzi te 82zł do zwrotu. Prosiłbym o wyjaśnienie mi tego. Z góry dziękuję.

nie zwrócą więcej niż pobrana zaliczka.

Wypełniam PIT-36. Pracowałem na umowę zlecenie (PIT-11), a ostatnie dwa miesiące 2013 r. prowadzę JDG.
W PIT-11 ze zlecenia 'Zaliczki pobrane przez płatnika' mam 345 zł, z JDG nie zapłaciłem żadnych zaliczek (kwota wolna od podatku).
Pytanie mam co do pola 196 w PIT-36 (Suma wpłaconych zaliczek oraz pobranych przez płatników). Czy dobrze robię, wpisując w tym polu kwotę 345 zł (zaliczki wykazane w PIT-11)?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót